aan het woord

Bij ons in Almere: Dana Wattimena

(c) Richard Terborg voor Avanti

Dana Wattimena (33) woont met haar man en kinderen van 9, 6 en 2 in Almere en vraagt zich af wie ze zelf is los van haar moederschap. Ze hoopt dat we anders gaan denken over identiteit, na deze periode waarin werk niet centraal staat.

“Voor mij is de coronacrisis makkelijker dan voor veel anderen, denk ik. Mijn leven is eigenlijk niet zo veel veranderd, ik was altijd al voornamelijk moeder. Voor mensen met een kantoorbaan lijkt het me heel zwaar om opeens thuis te zijn en de hele tijd afgeleid te worden, zonder dat je je kunt concentreren. Maar ik ben daar dus al aan gewend.

Normaal gesproken werk ik twaalf uur per week bij zwembad Het Mineraal. Dat kwam omdat mijn jongste zoon niet goed at. De kinderkliniek zei: ‘Je bent nu altijd met je borstvoeding beschikbaar, ga eens wat meer bij hem weg, kijken hoe het dan gaat.’ Mijn middelste zwom bij Het Mineraal, en daar zag ik een vacature.

(c) Richard Terborg voor Avanti

Toen de oudste geboren werd was ik 23. Ik wilde altijd al jong kinderen en ik had het geluk dat mijn man dat ook wilde. Maar de laatste tijd vraag ik me toch ook vaak af wie ik ben als ik geen moeder ben, wie ik zou zijn als ik meer tijd had genomen mezelf te ontplooien. In Nederland hangt identiteit zo samen met werk!

Ik ben benieuwd of dat nu zal gaan veranderen, na deze periode waarin alles anders is en werk niet meer centraal staat. Misschien gaan mensen nu inzien dat je identiteit meer is dan je werk. Ik hoop het.”