Talkshow

25 september

Sense of belonging: part 2

Op de rand van de toekomst

  • 25 September
    Aanvang: 20:00 Einde: 22:30
    Kunstlinie Almere Esplanade 10
    Aanmelden
  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen in Nederland zich gezien, gewaardeerd en verbonden voelt? Een gevoel van verbondenheid is essentieel. Wanneer mensen zich thuis voelen in hun omgeving, leidt dit tot meer betrokkenheid, veerkracht en een sterker gemeenschapsgevoel.

    Wat kun je deze avond verwachten?

    Charlotte Vissenberg sprak vorig jaar over haar onderzoek dat zij was gestart onder eerstejaarsstudenten van Windesheim. Samen met haar collega Margreet van Oudheusden blikt Charlotte terug op de editie van vorig jaar en geeft een update over het onderzoek. Ze delen de inzichten die ze sinds toen hebben verzameld en bespreken de ontwikkelingen die zij bij de studenten hebben waargenomen. Wat zijn de belangrijkste resultaten? Wat wordt er al mee gedaan? En zijn er veranderingen zichtbaar?

    Gemeente Almere komt vertellen over hun Week van de Strategie. De gemeente heeft daarvoor namelijk onderzoek gedaan onder inwoners van Almere met de centrale vraag: ‘Voelt u zich thuis in Almere?’ Lucas Veeger geeft een beknopte toelichting op de opzet van het onderzoek en deelt de belangrijkste bevindingen. Daarnaast bespreekt hij hoe de gemeente deze resultaten gaat gebruiken om de betrokkenheid van de inwoners verder te versterken.

    Minne in ‘t Hout is afgestudeerd van de jazzopleiding aan het conservatorium en vertolkt een muzikaal intermezzo dat thematisch perfect aansluit bij de rest van de avond.

    Op donderdag 5 september verschijnt de film De jacht op Meral Ö.. Deze film vertelt het aangrijpende verhaal van Meral, een Turks-Nederlandse vrouw die slachtoffer wordt van een onterechte terugvordering van kinderopvangtoeslag, en belicht daarmee de impact van het toeslagenschandaal. Tijdens de bijeenkomst bekijken we een fragment van de film en gaan daarna in gesprek met regisseur Stijn Bouma en scenarist Roelof Jan Minnebo. De speelfilm speelt zich af in Almere en is gebaseerd op lokale verhalen van gedupeerden van het toeslagenschandaal.

    Ten slotte zal theatermaker, essayist en onderzoeker Fenneke Wekker  ‘Sense of belonging’ op scherp zetten door te kijken naar het begrip ‘thuisgevoel’ en de mechanismen van in- en uitsluiting die daarbij een inherente rol spelen.

    Wat is Op de rand van de toekomst?

    In een reeks van verschillende afleveringen zie je hoe je de toekomst er uit zou kúnnen zien. Denk aan hoe we kunstmatige intelligentie, neuro-architectuur of geestverruimende middelen kunnen gebruiken in het vormgeven van onze maatschappij.  Hier komen kennis en geleefde ervaring samen in de mooiste gesprekken. Ieder onderwerp wordt van drie volstrekt kanten benaderd en bekeken.

    Zo ontmoeten burgers, wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers elkaar hier. Zowel luisterend naar de nieuwste inzichten op het gebied van kennis als tijdens het uitgebreide ontmoeten daarna. Ook tijdens het borrelen achteraf verrast het programma je met vernieuwende perspectieven. Zo kun je nakletsen, van gedachten wisselen en allianties smeden tegelijk.

    Bekijk hier de promo!

    Alles over Op de rand van de toekomst vind je hier.