Talkshow

30 mei

Almere 2050

Samen praten over de toekomst van Almere

  • 30 May
    Aanvang: 19:30 Einde: 22:00
    Casa Casla Weerwaterplein 3, Almere Stad
    Aanmelden
  • Almere gaat binnen nu en 30 jaar net zo veel veranderen als in de afgelopen 30 jaar. Welke kant het op gaat, dat is de vraag. Een vraag waar gemeente ambtenaren zich in hun werk dagelijks mee bezig houden. Maar jij als burger natuurlijk ook. Want hoe gaat jouw omgeving er uit zien en welke voorzieningen komen er in jouw buurt? Daar kun je over mee praten.

    Onze leefomgeving is de openbare ruimte waarin we wonen, werken, elkaar ontmoeten en ontspannen. Het gaat om de wijken en buurten, maar ook om winkels, voorzieningen en parken. De stad moet gezamenlijk bepalen hoe we groeien, wat we verbeteren, maar ook wat we willen behouden of beschermen.

    Bestaanszekerheid

    In deze editie hebben het over bestaanszekerheid. Bestaanszekerheid betekent dat je zekerheid hebt over de basisbehoeftes van het leven, zoals voldoende inkomen, een dak boven je hoofd, en boodschappen in je koelkast. Maar ook je gezondheid, je mentale welzijn en sociale verbondenheid zijn onderdeel van je basisbehoeftes. Ook in Almere is er sprake van een groep bewoners die een kwetsbaar bestaan heeft. Zo kampt 1 op de 7 Almeerse gezinnen met schulden en 1 op de 6 kinderen in Almere lopen het risico op te groeien in armoede. Als we het hebben over de toekomst van Almere is dat natuurlijk een enorm belangrijk onderwerp om te bespreken.

    Zo kan sociale cohesie in je buurt bijvoorbeeld bijdragen aan meer bestaanszekerheid. Want wanneer mensen elkaar beter kennen en betrokken zijn bij het welzijn van de buurt en haar bewoners, kan dit leiden tot meer veiligheid, minder sociale isolatie en een grotere bereidheid om elkaar te helpen in geval van nood. Daarnaast zijn er in de stad ook een aantal plekken waar je bij kunt aankloppen als je niet wordt voorzien in je basisbehoeftes. Dit en meer zullen we op deze avond met z’n allen gaan bespreken.

    Camilla Meijer

    Camilla Meijer geeft een presentatie over de rol van sociale cohesie in de wijk, bestaande buurtstructuren en veiligheid in het ondersteunen in bestaanszekerheid.

    Tijdens haar studie psychologie aan de UvA volgde ze 2 keuzevakken ‘omgevingspsychologie’ en was meteen verkocht: de interactie mens – (gebouwde) omgeving leek haar het meest interessante onderzoeksveld.

    ‘Na mijn studie kwam ik in aanraking met de methode Placemaking, waarin omgevingspsychologie, sociale geografie en stedenbouw gecombineerd worden in een integrale en praktische onderzoeksaanpak. Die methode hanteerde ik – met wat kleine aanpassingen – in projecten ten behoeve van seniorvriendelijkheid, fietsvriendelijkheid en verblijfskwaliteit van de openbare ruimte in de stad. Sinds mijn start als zelfstandig omgevingspsycholoog in 2004 heb ik regelmatig opdrachten voor de Gemeente Amsterdam uitgevoerd, meestal op het snijvlak van fysiek en sociaal. De nadruk is steeds meer op sociaal komen te liggen met de vraag hoe je de stad inclusief inricht – niet alleen fysiek maar vooral ook programmatisch, met activiteiten die een buurt verbinden en bijdragen aan bestaanszekerheid (huidig project in Amsterdam Nieuw-West: Publieke Waarden Creëren voor 8 woonblokken. 80% van de 362 huishoudens leeft onder de armoedegrens, 32% is aangemerkt als multi-problemgezin).

    Sem Krijn

    Sem Krijn is een achttienjarige student en activist uit Almere. Al van jongs af aan is hen bezig met de wereld om hem heen, wat daarin beter kan – of moet – en hoe we het voortbestaan van de wereld kunnen verzekeren.

    Allerlei thema’s met betrekking tot bestaanszekerheid van het leven op aarde zijn voor Sem en diens werk relevant: klimaat, onderwijs, kapitalisme, activisme, LHBTI-tolerantie et cetera.  

    Wat is een prettig huis, als het in een land staat dat met overstromingen wordt bedreigd? En wat is een buurt vrij van criminaliteit, als zelfexpressie daar onmogelijk gemaakt wordt? Aan de hand van dergelijk vragen, bekijkt Sem de samenhang van verschillende issues en hoe die samen afbreuk doen aan bestaanszekerheid, of dat juist cultiveren.

    Meepraten

    We vragen onze inwoners, ondernemers en andere partners om mee te praten. Dat kan in debatten die we het komend jaar samen met Avanti in Casa Casla organiseren.

    Voor het rubriek ‘Bewonerszaken’ zijn wij op zoek naar twee bewoners die bereid zijn in een paar minuten wat te vertellen over hun eigen bestaanszekerheid in Almere. Voel jij je aangesproken? Meld je dan aan via info@avanti-almere.nl 

    Kan je niet bij het stadsgesprek aanwezig zijn? Geef ons dan op stadsgesprekken.almere.nl mee wat jij belangrijk vindt.

    Bekijk dit evenement op Facebook