Talkshow

22 februari

De fundamenten

Op de rand van de toekomst

 • 22 February
  Aanvang: 20:00 Einde: 22:00
  Kunstlinie Almere Zaal X
  Aanmelden
 • Dromen over, het ontwerpen van en ook het bouwen aan de toekomst, hoe doen we dat eigenlijk? Op deze avond pogen we de basis te leggen. De stad formuleerde al eens haar Almere principles, zijn die nog steeds bruikbaar of zijn we toe aan nieuwe?    

  Via kunstmatige intelligentie is het mogelijk een voorzichtige voorstelling te maken van precies die toekomst die je fantaseerde. Landschapsarchitect Dick Scholtus doet precies dat met de omgeving van de stad. Hij voert wensen, dromen en gedachten in en met een druk op de knop (oké, misschien niet helemaal een maar meerdere) komt daar een schets uit van vliegende wegen, parken die eigenlijk flatgebouwen zijn of een zichzelf verlichtend fietspad.

  Kennisinstellingen zijn natuurlijk dagelijks bezig met de fundamenten van de toekomst, namelijk met studenten die de toekomst gaan vormgeven. Maar hoe dromen die kenniswerkers eigenlijk over hoe de toekomst vorm moet krijgen op bestuurlijk niveau, maar ook welke vakken er gegeven zouden moeten worden, welke studentvoorzieningen belangrijke fundamenten zijn en met welke ontwerpen van de toekomst moeten we als de wiedeweerga aan de slag?

  Een nieuwe wijk bedenken, dat is pas fundamenteel. Zoals de plannen voor Almere ooit begonnen in een embryonaal stadium, zo zijn er nu ook plannen voor de wijk Pampus. Maar waar begin je in hemelsnaam met de bouwtekeningen en waar leg je – letterlijker dan dit wordt het niet – de fundamenten? Daarover kun je tijdens de borrel in gesprek. De borrel is sowieso een fundamenteel onderdeel van deze avond, want samen met hapjes en drankjes, worden hier connecties gelegd die we niet konden bedenken en eerste voorzichtige plannen gemaakt waar misschien wel een futuristisch nieuw ontwerp uit komt.

  Wat is Op de rand van de toekomst?

  In een reeks van zeven afleveringen zie je hoe je de toekomst er uit zou kúnnen zien. Denk aan hoe we kunstmatige intelligentie, neuro-architectuur of geestverruimende middelen kunnen gebruiken in het vormgeven van onze maatschappij.  Hier komen kennis en geleefde ervaring samen in de mooiste gesprekken. Ieder onderwerp wordt van drie volstrekt kanten benaderd en bekeken. 

  Zo ontmoeten burgers, wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers elkaar hier. Zowel luisterend naar de nieuwste inzichten op het gebied van kennis als tijdens het uitgebreide ontmoeten daarna. Ook tijdens het borrelen achteraf verrast het programma je met vernieuwende perspectieven. Zo kun je nakletsen, van gedachten wisselen en allianties smeden tegelijk.

  Alles over Op de rand van de toekomst vind je hier.

  Bekijk dit evenement op Facebook