Talkshow

24 april

De meetbare maatschappij

Op de rand van de toekomst

  • 24 April
    Aanvang: 20:00 Einde: 22:30
    Kunstlinie Almere Zaal X
    Aanmelden
  • Op 24 april is er een nieuwe editie van Op de rand van de toekomst! Met als onderwerp: De meetbare maatschappij.

    Waar je tegenwoordig ook kijkt, alles wordt gemeten. Hoeveel je daar mee doet is voor een groot deel nog een eigen keus. Maar toch dringt de data steeds meer ieders leven binnen. Wat kunnen we met al dat meten? Welke positieve gevolgen heeft het bijhouden en waar dreigt de keerzijde? Hoe vormt het meten ons en ons dagelijks leven?

    Dr. Berend van der Kolk – associate professor VU en auteur

    Dr. Berend van der Kolk laat zien wat meten met ons doet. Op zowel individueel vlak en als maatschappij. Dr. Berend van der Kolk werkt als universitair hoofddocent aan de VU Amsterdam en is gespecialiseerd in meetsystemen. Hij schreef het boek “De Meetmaatschappij” (onlangs vertaald in het Engels als “The Quantified Society”) over waarom we zoveel meten en wat dat met ons doet als maatschappij. Zijn boek gaat via zijn onderzoek langs ziekenhuizen, banken, schoolbanken en multinationals, en leunt op theorieën uit de psychologie, sociologie, filosofie en economie. Op 24 april neemt hij ons mee in vogelvlucht door zijn bevindingen.

    Johannes Visser – auteur en correspondent Onderwijs bij De Correspondent.

    Johannes Visser studeerde Nederlands aan de UvA, schreef voor het literair-satirische studentenblad Propria Cures en gaf Nederlands op een middelbare school in Zaandam. HIj schreef het boek: Is het voor een cijfer?  In zijn boek vertelt Johannes Visser dat jongeren steeds meer stress ervaren door school. Niet zo gek, want scholen zijn cijferfabrieken geworden. En dat is rampzalig voor de motivatie en het welzijn van leerlingen. Johannes Visser laat zien hoe scholen in de ban raakten van cijfers en hoe het onderwijs jongeren beter kan motiveren. Wij vragen hem o.a. hoe het idee voor het boek is ontstaan en wat er mis is met het cijfer-denken in het onderwijs.

    Stefano de Smaele - Muzikant

    Stefano de Smaele komt met zijn bijzondere concept RECAP langs. Door middel van piano, synthesizers en nieuwsfragmenten creëert hij een soundscape die reflecteert op het onderwerp van de avond. Het is een uniek concept waarin mediafragmenten en muziek samenkomen om (actuele) maatschappelijke vraagstukken te belichten.    

    Sandy Bosmans - Spoken word artiest

    Het delen van haar werk doet ze o.a. als spoken word artiest. Zo heeft ze meerdere malen op podia als “De nieuwe liefde”, “woorden worden zinnen” , mensen zeggen dingen en “Paginagroots” gestaan. In 2014 wordt ze lid van de poetrycircle waar ze inmiddels zelf als coach is aangesteld. Als Poetry Slammer wint ze meerdere regionale slams en bereikt ze in 2016 de halve finale van de NK poetry slam. Verder is Sandy programmamaker, workshop docente en sinds kort programmamanager voor Zaal X.

    Hans van der Meer - fotograaf, schrijver en filmmaker

    Hans van der Meer werkt aan langlopende projecten die een veranderend tijdsbeeld vastleggen. Vanaf 2019 werkt hij aan het documentaireproject De metende mens – Counting on Nature de wereld van het meten en monitoren van de leefomgeving en de natuur in Nederland. Daarvan zijn in september-oktober 2019 en afgelopen december en januari in totaal 15 afleveringen verschenen in de Volkskrant. Samen met producent Stichting Paradox maakt hij uiteindelijk een tentoonstelling en een boek, zoals dat ook met eerder projecten is gebeurd. (zie www.hansvandermeer.nl). Hij komt langs met zijn prachtige foto’s om hierover te vertellen.    

    Foto uit: De metende mens - Counting on Nature.

    Dr. Nicolet C.M. Theunissen

    Dr. Nicolet C.M. Theunissen is senior gedragswetenschapper en eigenaar van Future Life Research BV. Ze heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelingsgericht meten van competenties en neemt het publiek daarin mee met voorbeelden uit de praktijk.  

    In de huidige samenleving worden competenties of ‘soft-skills’ steeds belangrijker gevonden. Denk bijvoorbeeld aan competenties voor ondernemerschap, zelfsturend leren, creatief vermogen, integriteit of burgerschap. Vanwege het belang worden regelmatig tests ontwikkeld voor het meten van deze haast ongrijpbare begrippen. Maar hoe meet je op zo’n manier dat het de ontwikkeling stimuleert? Zodat mensen er bij stil staan of ze hun competenties wel inzetten in hun dagelijks leven? En daarna de resultaten gaan bespreken met een docent, coach of collega? En hoe kan het meten er voor zorgen dat ze de competenties in hun eigen leven gaan ontwikkelen? Theunissen neemt het publiek mee in de wondere wereld van het meten van het ‘ongrijpbare’ voor positieve verandering.  

    Theunissen promoveerde in de medische psychologie (Universiteit Leiden, 1999) en behaalde een MSc in ontwikkelingspsychologie (Universiteit Utrecht, 1990). Werkte voorheen als Head of Research bij Wittenborg University of Applied Sciences, als Chief Scientist ‘Training Innovations’ bij TNO, als onderzoeker bij NIVEL en als docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en Universiteit Leiden. Ze heeft vele wetenschappelijke publicaties geschreven die goed geciteerd worden. Theunissen creëert innovatieve e-changing tools als Leercoach.app en MooierMens.app. Ze verbindt wetenschap en praktijk voor meer positief gedrag en een betere wereld. Meer informatie: https://www.futureliferesearch.nl/

    Dirk Schaap en Ton van Eekeren

    Dirk Schaap en Ton van Eekeren hebben een record in het Guinness book of world records met handboogschieten. Ze komen vertellen over hun geweldige record!  

    Wat is Op de rand van de toekomst?

    In een reeks van verschillende afleveringen zie je hoe je de toekomst er uit zou kúnnen zien. Denk aan hoe we kunstmatige intelligentie, neuro-architectuur of geestverruimende middelen kunnen gebruiken in het vormgeven van onze maatschappij.  Hier komen kennis en geleefde ervaring samen in de mooiste gesprekken. Ieder onderwerp wordt van drie volstrekt kanten benaderd en bekeken.   

    Zo ontmoeten burgers, wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers elkaar hier. Zowel luisterend naar de nieuwste inzichten op het gebied van kennis als tijdens het uitgebreide ontmoeten daarna. Ook tijdens het borrelen achteraf verrast het programma je met vernieuwende perspectieven. Zo kun je nakletsen – er is een gratis borrel! – van gedachten wisselen en allianties smeden tegelijk.

    Bekijk hier de promo!

    Alles over Op de rand van de toekomst vind je hier.