Filmvertoning

06 november

De nestvlieder

Wat houdt mantelzorg in?

 • 06 November
  Aanvang: 11:00 Einde: 13:00
  De Nieuwe Bibliotheek Stadhuisplein Almere-Stad
  Aanmelden
 • Reclamefolderbezorger Cor zorgt al zijn hele leven lang voor zijn moeder Teuntje, die MS heeft. Cor houdt van structuur en van zijn moeder. Hij verliest haar geen moment uit het oog. Tot zus Hennie thuis komt wonen om Cor te ontzorgen en de verloren tijd in te halen. Cor bijt zich vast in de zorg voor Teuntje. Hennie’s ideeën gaan hier lijnrecht tegenin en Teuntje gaat daar maar wat graag in mee. En zo komt het dat Cor, tegen wil en dank, met zijn moeder en Hennie belandt op de jaarlijkse Paasbraderie van het buurthuis, waar hij zich realiseert dat hij de zorgt voor zijn moeder niet langer aan kan.

  Op een luchtige manier geven regisseur Martine van der Kolk en scenarist Yvonne van der Haven inzicht in wat mantelzorg inhoudt en welke emotionele consequenties het kan hebben binnen een gezin. Hiervoor keken zij ook naar hun eigen ervaringen. De makers van de film willen met De Nestvlieder het thema mantelzorg meer onder de aandacht brengen en hopen dat de film kan dienen als gespreksopener voor gezinnen die dit nodig hebben. Samen met de VMCA wordt er vanuit de film een educatief programma ontwikkeld voor maatschappelijke opleidingen.

  De vertoning wordt afgesloten met een nagesprek, gepresenteerd door Shanella Bleecke van Avanti. Samen met makers Martine van der Kolk, Luna Petilli en de VMCA gaat zij in gesprek over de film en onderliggende thematiek.

  Studio Tinus streeft ernaar om kunst en maatschappij met elkaar te verbinden door middel van film. Met het project De Nestvlieder wordt er een film gemaakt over mantelzorg in Almere. Vanuit dit thema worden de problemen als miscommunicatie en eenzaamheid getackeld. Door professionals en amateurs te laten samenwerken op de filmset focussen wij ons op talentontwikkeling. Daarnaast stimuleert het project de participatiecultuur en wordt er na de film première aandacht besteed aan het creatief omgaan met maatschappelijke thematiek op scholen.

  Voorfilm: English Breakfast van regisseur Zoë Kiani Gaat over een Iraanse tiener die er in 1979 voor kiest om aan het opkomende islamitische regime in zijn land en zijn religieuze familie te ontsnappen.

  Let op: Deze activiteit is alleen toegankelijk met een Coronatoegangsbewijs in de CoronaCheck-app (geldt alleen voor 13+).  

  Bekijk dit evenement op Facebook