Talkshow

29 maart

Gelijkwaardigheid

Op de rand van de toekomst

 • 29 March
  Aanvang: 20:00 Einde: 22:00
  Kunstlinie Almere Zaal X
  Aanmelden
 • De wereld is ingericht voor en door mannen, hoe kunnen vrouwen de ruimte (terug) pakken?    

  Maak kennis met Nourhan Bassam die gepassioneerd haar kennis deelt over data die door en voor mannen verzameld zijn en de plek van de vrouw in de maatschappij danig beïnvloedt.Een ‘feminist urbanist’, zo noemt Nourhan Bassam zichzelf. Met andere woorden: een feministische stedenbouwkundige.  

  Neem als voorbeeld de stad Cairo, waar Nourhan jarenlang heeft gewoond en nog steeds regelmatig komt. Een levendige, grote en drukke stad waar je als vrouw altijd hyperalert moet zijn op straat. Meer dan 80 procent van de vrouwen en meisjes heeft er seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt, variërend van seksueel getinte opmerkingen van voorbijgangers tot aanrandingen of erger. ‘Vrouwen moeten daar veel obstakels overwinnen. Zo moeten ze altijd in het bezit zijn van een plan B, een alternatieve route, die ze kunnen nemen om onveilige plekken te vermijden,’ zegt ze. Nourhan legt ze uit hoe de datakloof voor ongelijkheid zorgt en wat we eraan kunnen doen om steden inclusiever te maken.

  De voorstelling Nouveau Fuck vraagt zich af wanneer vrouwen nou eens echt gevaarlijk worden, op deze avond krijgt u hier een voorproefje van. En actrice Sanne van Dijk vertelt haar verhaal over hoe ze door zich uit te spreken in deze voorstelling terecht kwam. Een perfect voorbeeld van ‘practice what you preach’.

  Een lading aan gezondheidsklachten, maar geen diagnose: het overkwam journalist Mirjam Kaijer. Voor haar boek ‘Ik ben geen man!’ ontdekte ze dat veel andere vrouwen ook met onverklaarde klachten worstelen. Is het tijd voor meer genderspecifieke zorg in Nederland? Ja, concludeert Kaijer na vele gesprekken met vrouwen, artsen en wetenschappers.

  En hoe we meer vrouwen in technologische, exacte en wiskundige vakgebieden krijgen, daar kunnen de mensen van Women in STEM ons over inlichten.

  Wat is Op de rand van de toekomst?

  In een reeks van zeven afleveringen zie je hoe je de toekomst er uit zou kúnnen zien. Denk aan hoe we kunstmatige intelligentie, neuro-architectuur of geestverruimende middelen kunnen gebruiken in het vormgeven van onze maatschappij.  Hier komen kennis en geleefde ervaring samen in de mooiste gesprekken. Ieder onderwerp wordt van drie volstrekt kanten benaderd en bekeken. 

  Zo ontmoeten burgers, wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers elkaar hier. Zowel luisterend naar de nieuwste inzichten op het gebied van kennis als tijdens het uitgebreide ontmoeten daarna. Ook tijdens het borrelen achteraf verrast het programma je met vernieuwende perspectieven. Zo kun je nakletsen, van gedachten wisselen en allianties smeden tegelijk.

  Alles over Op de rand van de toekomst vind je hier.

  Bekijk dit evenement op Facebook