Talkshow

22 juni

Is dezelfde kansen krijgen ook gelijke kansen hebben?

Samen maken we een manifest voor kansengelijkheid

 • 22 June
  Aanvang: 17:00
  De Nieuwe Bibliotheek Stadhuisplein
  Aanmelden
 • We willen dat Almere een stad is die voor iedereen geschikt is om te wonen, te werken en te participeren. Waarin iedere Almeerder de mogelijkheid heeft om mee te kunnen doen. Daarom krijgt iedere Almeerder dezelfde kansen om dat te doen.

  Maar krijgt iedereen in Almere gelijke kansen?

  In deze talkshow van Avanti en de gemeente Almere gaan Almeerders vanuit praktijk en wetenschap met elkaar en met de zaal in gesprek over kansen in Almere. Wat gaat er goed in Almere? En wat kan beter als het gaat om kansengelijkheid? Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk formuleren we samen 10 adviezen aan de stad om te werken aan meer gelijke kansen.

  Is dezelfde kansen krijgen ook gelijke kansen hebben?

  Iedereen hetzelfde bieden, terwijl de uitgangspunten verschillen, klinkt misschien wel heel eerlijk, maar is het dat ook? Denk bijvoorbeeld aan kansenongelijkheid in het onderwijs. Schoolsucces zou niet afhankelijk moeten zijn van de achtergronden van leerlingen, zoals het inkomen of opleidingsniveau van hun ouders. Maar helaas is dat vaak wel zo. De etnische achtergrond of het sociaal niveau speelt wel degelijk een rol bij bijvoorbeeld schooladviezen.

  Ook kansengelijkheid voor man-vrouw (nog steeds een salarisverschil voor dezelfde functie), voor gender (LHBTI+), voor mensen met een beperking/handicap, leeftijd, het soort baan dat je hebt, etc. De kans bestaat dat jouw kans niet gelijk is aan die van je buur. En dat hangt af van veel verschillende factoren.

  Er is gelukkig al veel aandacht voor kansenongelijkheid en veel activiteiten in ons land, onze regio en in Almere spelen hier al op in.

  In Almere zijn er al veel organisaties en (maatschappelijke) partners mee bezig: VMCA, De Schoor, Avanti, scholen en hun besturen, ViP-Almere, Collage, Kleur in Cultuur, De Bonte Hond, Humanitas, JGZ, Stad en Natuur, Playing for Succes, JINC, de Weekend Academie, buurt- en sportverenigingen, Als ik later Groot ben, de lijst is te lang om hier op te noemen. Met allen hun eigen activiteiten.

  Is wat we samen doen genoeg? Kunnen we meer doen? Moeten we meer doen?

  Tijdens de talkshow gaan we op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Maar we willen meer. Met de panelleden en de mensen in de zaal willen we een manifest samenstellen met 10 adviezen voor kansen in Almere.

  10 adviezen voor de stad, door de stad en aan de stad. Want in Almere kan alles. Dus dit kunnen we zeker!

  Aanwezig zijn en meedoen? Opgeven kan per email: ewaardijk@almere.nl onder vermelding van je naam, je telefoonnummer, de organisatie waar je voor werkt en je functie.

  Inloop 16:30, start programma om 17:00