dialoog

19 mei

LIT!

Met de schrijvers van 'Zwart'

 • 19 May
  Aanvang: 15:30 Einde: 17:00
  Corrosia Theater, Expo & Film Markt 43, 1354 AP Almere
  Aanmelden
 • Wat als je identiteit altijd meer dan eenduidig is omdat je voorouders van ver komen? Samenstellers Vamba Sherif en Ebissé Rouw hebben met ZWART een boek afgeleverd waarin jonge schrijvers met wortels in Sub-Saharaans Afrika hun worstelingen met én liefde voor Nederland en België laten zien. Die spanning zien we terug in deze boeiende literatuur en bespreken we met de auteurs. Verwacht tijdens deze middag een verrijking van de Nederlandstalige literatuur!  

  In deze aflevering spreken we met Sabrine Ingabire, een van de schrijvers uit de bundel Zwart, de eerste bundel met Afro-Europese literatuur uit Nederland en België. De verhalen van de achttien schrijvers in het boek gaan over verschillende maatschappijkritische genres en onderwerpen, met de ‘Afropese’ identiteit als rode draad. Zo kijkt de Ethiopisch-Belgische Melat Nigussie kritisch naar haar relatie met een witte man, schrijft historicus Heleen Debeuckelaere een verhaal over haar angststoornis en vraagt journalist Clarice Gargard zich af wat goed en kwaad betekent in haar terugblik op een ontmoeting met de Liberiaanse oorlogsmisdadiger Charles Taylor, met wie haar vader ooit samenwerkte.  

  Deze bundel was nodig, legt een van de samenstellers, Ebissé Rouw, uit: ‘Als er al aandacht is voor Afrikaanse schrijvers zijn het óf witte Zuid-Afrikanen als Coetzee of is het vertaalde literatuur van Afrikanen in de Verenigde Staten. Maar door de toenemende migratie vanuit Afrika naar Europa zijn die perspectieven niet meer voldoende. We hebben schrijvers nodig die vanuit het Afro-Europese perspectief onze werkelijkheid weergeven.’  

  Lees hier meer over de schrijvers van Zwart.

  LIT! is onze nieuwe serie bijeenkomsten over boeken samen met Corrosia. Samen met schrijvers. En samen met jullie. Kom meepraten over waarom dit onderwerp een boek verdient.

  Een kaartje voor LIT! kost € 7,50 en is te bestellen via Corrosia. Met je CJP pas of Bibliotheekpas betaal je € 5. Houders van een Corrosiapas betalen niets. Voor onze lezers is 2,50 korting te krijgen via code ‘actie’.

  Bekijk dit evenement op Facebook.