Filmvertoning

08 april

Meet-up Kleinkinderen van de Oost

Wat is de impact van koloniaal verleden?

 • 08 April
  Aanvang: 13:30 Einde: 17:00
  De Nieuwe Bibliotheek Stadhuisplein, Almere
  Aanmelden
 • Wat voor invloed hebben de levens van je voorouders op je, keuzes die zij maakten, gebeurtenissen die hun leven tekenden? Wat betekent het als je iets voelt, maar het niet zelf hebt meegemaakt? In de documentaire Kleinkinderen van de Oost treden Daan van Citters en Joenoes Polnaija in de voetsporen van hun grootvaders in Indonesië.

  Een zoektocht die ze confronteert met een moeilijke geschiedenis. Hun beider grootvaders vochten voor Nederland tegen de Indonesische onafhankelijkheid: Daans grootvader als vrijwilliger, die van Joenoes als Molukse soldaat. Hun moedige reis dwingt hen om zichzelf een aantal moeilijke vragen te stellen: vragen over schuld, schaamte en geschiedenis.

  Na de film is er een aftertalk waarbij dieper wordt ingegaan op de documentaire, de betekenis ervan en hoe we deze kunnen plaatsen in het heden en de toekomst. In dit gesprek samen met het publiek praten we na hoe de koloniale geschiedenis nog door speelt in deze tijd. Hoe trauma’s kunnen worden doorgegeven van generatie op generatie en waarom het zinvol is om kennis te hebben van het eigen verleden.

  Anneke Dalger zette Keti Koti op in Almere en weet het nodige over intergenerationeel trauma. Uit eigen ervaring maar vooral ook vanuit de verhalen van haar community. Zij deelt haar ervaringen en gaat graag in gesprek.

  Aan de hand van het familieverhalenspel zien we hoe patronen kunnen terugkeren en of dit van invloed is op de geschiedenis en hoe we kijken naar het heden.

  En podcastmaker Iris van Santen neemt ons mee in hoe zij lichamelijk bijna overvallen werd door transgenerationeel trauma. In de podcast Als geschiedenis in je opstaat verhaalt over hoe ze tijdens het werken aan een tentoonstelling over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd plotseling overvallen wordt door een verdriet dat ze niet begrijpt. Verdriet dat zich nestelt in haar buik en dezelfde rugpijn veroorzaakt als die waar haar Nederlands-Molukse vader al jaren last van heeft.

  Moderator: Mojdeh Feili