Filmvertoning

30 maart

Meet-up Kleinkinderen van de Oost

Wat is de impact van koloniaal verleden?

 • 30 March
  Aanvang: 14:00
  Filmhuis Den Haag Filmhuis Den Haag - Studio B Spui 191
  Aanmelden
 • Wat voor invloed hebben de levens van je voorouders op je, keuzes die zij maakten, gebeurtenissen die hun leven tekenden? Wat betekent het als je iets voelt, maar het niet zelf hebt meegemaakt? In de documentaire Kleinkinderen van de Oost treden Daan van Citters en Joenoes Polnaija in de voetsporen van hun grootvaders in Indonesië.

  Een zoektocht die ze confronteert met een moeilijke geschiedenis. Hun beider grootvaders vochten voor Nederland tegen de Indonesische onafhankelijkheid: Daans grootvader als vrijwilliger, die van Joenoes als Molukse soldaat. Hun moedige reis dwingt hen om zichzelf een aantal moeilijke vragen te stellen: vragen over schuld, schaamte en geschiedenis.

  Na afloop van de film is er een aftertalk waarbij dieper wordt ingegaan op de documentaire, de betekenis ervan en hoe we deze kunnen plaatsen in het heden en de toekomst. In dit gesprek samen met het publiek praten we na hoe de koloniale geschiedenis nog door speelt in deze tijd. Hoe trauma’s kunnen worden doorgegeven van generatie op generatie en waarom het zinvol is om kennis te hebben van het eigen verleden.

  Naar aanleiding van filmfragmenten praten we verder en houden we niet alleen de geschiedenis levend maar vooral ook het heden levendig.

  Onder leiding van presentatrice Charisa Chotoe zullen we in gesprek gaan met Daan van Citters, regisseur van de film, Joenoes Polnaya, protagonist uit de film, en systemisch begeleider Edward Tuheteru.