Talkshow

29 november

Psychedelica en mentale gezondheid

Op de rand van de toekomst

 • 29 November
  Aanvang: 20:00 Einde: 22:30
  Kunstlinie Almere Zaal X
  Aanmelden
 • Samen praten en leren over de toekomst, dat is wat een avond Op de rand van de toekomst doet. Deze aflevering  is dat: Psychedelica en mentale gezondheid. Hierin bespreken we de stand van zaken in onderzoek naar gebruik van psychedelica (LSD, MDMA, psyllocibine) bij bijvoorbeeld traumaverwerking en PTSS. En er is veel aandacht voor de mogelijkheden maar ook de gevaren hiervan.    

  Joost Breeksema is onderzoeker aan het UMCG en directeur van Stichting OPEN, een organisatie die zich sinds 2007 inzet voor de bevordering van wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica, zoals LSD, psilocybine en MDMA. Joost neemt je in vogelvlucht mee door de geschiedenis: van de ontdekking van LSD in 1943 tot MDMA-therapie voor patiënten met PTSS in 2023. Hij schetst een evenwichtig beeld, waarin er aandacht is voor de behandeling van mensen met ernstige psychische klachten, maar ook voor wat de mogelijke risico’s zijn van onzorgvuldig gebruik.

  Jakobien van der Weijden is een van de oprichters van het Microdosing InstituteLin de Jong gaf zich in de eerste aflevering van Op de rand van de toekomst op als vrijwilliger om een microdosing-traject in te gaan. Samen worden ze geïnterviewd over hoe dit precies in zijn werk ging en wat de ervaringen waren.

  Wat is Op de rand van de toekomst?

  In een reeks van zeven afleveringen zie je hoe je de toekomst er uit zou kúnnen zien. Denk aan hoe we kunstmatige intelligentie, neuro-architectuur of geestverruimende middelen kunnen gebruiken in het vormgeven van onze maatschappij.  Hier komen kennis en geleefde ervaring samen in de mooiste gesprekken. Ieder onderwerp wordt van drie volstrekt kanten benaderd en bekeken. 

  Zo ontmoeten burgers, wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers elkaar hier. Zowel luisterend naar de nieuwste inzichten op het gebied van kennis als tijdens het uitgebreide ontmoeten daarna. Ook tijdens het borrelen achteraf verrast het programma je met vernieuwende perspectieven. Zo kun je nakletsen, van gedachten wisselen en allianties smeden tegelijk.

  Alles over Op de rand van de toekomst vind je hier.

  Bekijk dit evenement op Facebook