Talkshow

18 mei

Op de rand van de toekomst

Kunstmatige intelligentie: benauwend of groots?

  • 18 May
    Aanvang: 20:00 Einde: 22:00
    KAF Kunstlinie Almere Kleine zaal
    Aanmelden
  • Sommige uitvindingen hebben zo’n enorme impact, dat ze de koers van de mensheid kunnen beïnvloeden. Denk aan de boekdrukkunst, elektriciteit, de auto of het internet. Ontwikkelingen die de fantasie op hol lieten slaan, en waar we als mensheid met vallen en opstaan mee hebben leren omgaan. Of dat zelfs nog proberen. Kunstmatige intelligentie is ook zo groots. En dat betekent naast alle denkbare en nog onvoorspelbare positieve mogelijkheden die dat zal bieden, ook gevaren.

    Want, zoals we in de eerste aflevering van Op de rand van de toekomst konden horen, als je daar de fantasie op loslaat, dan kan je zomaar in het onheilspellende gebied van de dystopie terecht komen. Waar machines en kunstmatige intelligentie de mensheid onderdrukken of zelfs proberen uit te roeien. (of is dat minder fantasie als we zouden hopen?)  

    Iets minder extreem, maar daardoor wellicht zelfs nog wat benauwender, zijn de voorbeelden uit de praktijk waarbij de menselijke bias die bijna onmerkbaar aan het begin van het programmeerproces Kunstmatige Intelligentie binnensluipen, vele malen worden uitvergroot, en uiteindelijk tot processen leiden waarbij gelijkheid in het gedrang komt. En wat is de implicatie van KI voor zaken als privacy? Kortom, een onderwerp dat van verschillende kanten bekeken kan worden en vraagt om wetenschappelijke, artistieke en filosofische duiding.  

    Tijdens de tweede Op de rand van de toekomst bewegen we ons tussen utopie en dystopie. Neuroloog Irene Bronner uit het Flevoziekenhuis en applicatie specialist Maaike Randsdorp van Nicolab laten u zien hoe kunstmatige intelligentie gebruikt kan worden in de geneeskunde. Bij de opvang van patiënten met een beroerte kunnen enkele minuten van levensbelang zijn. Hoe sneller hoe beter, time is brain! In hun presentatie laten zij zien hoe kunstmatige intelligentie de arts kan helpen in het diagnostisch proces en zo de behandeling en hopelijk uitkomst gunstig kan beïnvloeden.  

    Aan de andere kant behandelen we met advocaat Nine Bennink een zaak waarbij kunstmatige intelligentie een minder positieve rol speelt. Zij is advocaat voor de creatieve en technische industrie, werkzaam bij Köster Advocaten in Haarlem. Nine procedeert en adviseert op het gebied van privacy-, ICT-, en intellectuele eigendomsrecht.  Daarnaast heeft zij een voorliefde voor Artificial Intelligence ontwikkeld en is zij benieuwd geworden naar de Metaverse en de (on)mogelijkheden om daarbinnen als advocaat te opereren. Deze avond zal zij ons bijspijkeren in hoe kunstmatige intelligentie, de metaverse en de snelle ontwikkelingen binnen de techniek passen binnen het eeuwenoude denkkaders van het recht.  

    Het is vervolgens aan Haroon Sheikh, filosoof, schrijver, bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies aan de VU en senior wetenschapper bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, om alles te duiden en in context te plaatsen. Kunstmatige intelligentie is namelijk niet zomaar een technologie, maar een systeemtechnologie die onze samenleving fundamenteel zal veranderen net als bijvoorbeeld de komst van de stoommachine en elektriciteit. AI zal, net als eerdere systeemtechnologieën, doordringen tot diep in onze samenleving terwijl de technologie zelf continu verbetert en voor innovatie zorgt in combinatie met andere technologieën. Dit maakt AI behalve veelzijdig en complex ook onvoorspelbaar. Kortom: tijdens de komende decennia zal een grote maatschappelijke transitie plaatsvinden.  

    De helft van de avond zijn sprekers op het podium aan het woord, de tweede helft is voor is gereserveerd voor sprekers op het podium, terwijl de andere helft iedereen met elkaar kan praten. Een drankje en een hapje helpt daarbij maar daarnaast zijn er ook nog drie kraampjes met inhoudelijke toevoegingen.

    We zijn zeer vereerd dat een daarvan door het Civic AI Lab bemensd wordt. Verwacht hier interactieve en mindblowing ervaringen.

    Aan de andere kant van de zaal vind je Bas Uterwijk, de kunstenaar die levensechte beelden maakt van historische figuren. Hij maakte al Vincent van Gogh, Jezus en Julius Caesar tot een ‘foto’ waarop het je buurman zou kunnen zijn. Lees wat Het Parool hier al over schreef.

    Wat is Op de rand van de toekomst?

    In een reeks van 8 afleveringen zie je hoe je de toekomst er uit zou kúnnen zien. Denk aan hoe we kunstmatige intelligentie, neuro-architectuur of geestverruimende middelen kunnen gebruiken in het vormgeven van onze maatschappij.  Hier komen kennis en geleefde ervaring samen in de mooiste gesprekken. Ieder onderwerp wordt van drie volstrekt kanten benaderd en bekeken. 

    Zo ontmoeten burgers, wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers elkaar hier. Zowel luisterend naar de nieuwste inzichten op het gebied van kennis als tijdens het uitgebreide ontmoeten daarna. Ook tijdens het borrelen achteraf verrast het programma je met vernieuwende perspectieven. Zo kun je nakletsen, van gedachten wisselen en allianties smeden tegelijk.

    Bekijk dit evenement op Facebook