Talkshow

27 maart

Citizen Science

Op de rand van de toekomst

  • 27 March
    Aanvang: 20:00 Einde: 22:30
    Kunstlinie Almere Zaal X
    Aanmelden
  • Op 27 maart is er een nieuwe editie van Op de rand van de toekomst! Met als onderwerp: Citizen Science.

    Citizen science (burgerwetenschap) is een steeds groter groeiend begrip. Wetenschap is al lang niet meer alleen de eenzame wetenschapper die in een lab of achter de rekentafel aan het werk is. Het fenomeen van de gewone burger als proefpersoon in een studie is natuurlijk al langer bekend, maar de laatste jaren worden er ook steeds meer projecten opgezet waarbij burgers zelf actief meewerken aan onderzoeken. Dat brengt ze in contact met kwesties die belangrijk kunnen zijn voor hun gezondheid of de kwaliteit van hun leefomgeving, het leert ze hoe wetenschap werkt en het kan ze in staat stellen om actie te ondernemen. Maar misschien nog wel belangrijker, het kan de wetenschap verbeteren.   

    Wat kun je deze avond verwachten?

    Anouk Nuijten is informatiespecialist en als projectleider betrokken bij ‘Wetenschap in de wolken’, een project waarbij universiteiten en bibliotheken hun krachten bundelen met burgers om kennis te creëren, analyseren en verspreiden. Ze neemt een heel team mee dat komt laten zien waarom dit een belangrijke ontwikkeling is voor de toekomst.   

    Suzanne Dikker is neurowetenschapper en combineert cognitieve neurowetenschappen, performancekunst en educatie. Ze is als onderzoekshoofddocent verbonden aan het Max Planck — NYU Center for Language, Music and Emotion, was een van de oprichters van stichtend lid van de kunst-/wetenschapspraktijk Harmonic Dissonance Collective en leidt Mindhive, een gemeenschap-wetenschapplatform science-platform dat partnerschappen tussen student/leraar/wetenschapper en gemeenschap/wetenschapper ondersteunt voor onderzoek naar het menselijk brein en gedrag. We interviewden haar vooraf over haar werk, waaronder een aantal bijzondere kunstprojecten.

    Ook komt Dr. Miguel Dionisio Pires langs. Hij is een aquatisch ecoloog, afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en gepromoveerd bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en inmiddels werkzaam bij Aeres Hogeschool in Almere. Hij komt vertellen over twee Citizen Science projecten die in Almere lopen. Een rondom de kwaliteit van het Almeerse water, de ander over gezondheid van atleten die meedoen aan de triathlon. En over wat er precies met de data gedaan wordt nadat deze is verzameld.

    Verder hebben we aandacht voor de nationale bijentelling die niet lang na deze aflevering van start gaat. Samen met de nationale vogeltelling een van de grotere burgerwetenschapsprojecten binnen Nederland. Maddy van Holland is actief voor de Leidse Citizen Science Werkgroep ‘Ontdek natuur’ en komt vertellen hoe het werkt en hoe iedereen mee kan doen.

    Wat is Op de rand van de toekomst?

    In een reeks van verschillende afleveringen zie je hoe je de toekomst er uit zou kúnnen zien. Denk aan hoe we kunstmatige intelligentie, neuro-architectuur of geestverruimende middelen kunnen gebruiken in het vormgeven van onze maatschappij.  Hier komen kennis en geleefde ervaring samen in de mooiste gesprekken. Ieder onderwerp wordt van drie volstrekt kanten benaderd en bekeken. 

    Zo ontmoeten burgers, wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers elkaar hier. Zowel luisterend naar de nieuwste inzichten op het gebied van kennis als tijdens het uitgebreide ontmoeten daarna. Ook tijdens het borrelen achteraf verrast het programma je met vernieuwende perspectieven. Zo kun je nakletsen, van gedachten wisselen en allianties smeden tegelijk.

    Bekijk hier de promo!

    Alles over Op de rand van de toekomst vind je hier.