Talkshow

30 november

Groen en het brein

Op de rand van de toekomst

  • 30 November
    Aanvang: 20:00 Einde: 22:00
    KAF Kunstlinie Almere Kleine zaal
    Aanmelden
  • Wat betekent een groene omgeving voor je mentale toestand? Word je slimmer of gelukkiger als je stekjes deelt en is daar wetenschappelijk bewijs voor? Deze avond gaat pogen daar antwoord op te geven, zowel in cijfers als via een experiment waar je zelf aan mee kunt doen.

    Dinand Ekkel

    Dinand Ekkel is lector Groene & Vitale Stad bij Aeres Hogeschool en dus de aangewezen persoon om te vertellen over de waarde van een groene omgeving op ons brein. Hij onderzocht wat we ‘’doen’’ met ons brein, zoals werken en leren, maar ook ontspannen en relaxen. Hij neemt de zaal ook mee in een wetenschappelijk experiment over dit thema.

    Dinand Ekkel doet als sinds 1996 onderzoek naar de interactie tussen dieren en hun omgeving. Bestudering van gedrag en gezondheid van dieren geeft inzicht in de mate waarin de omgeving aansluit bij de behoeften van het dier. In zijn lectoraat bestudeert hij de interactie tussen de mens en de stedelijke omgeving. De natuur en het groen in de stad zijn onmisbare onderdelen van die omgeving en dragen positief bij aan de gezondheid en het welzijn van de stedeling. Maar hoeveel groen is nodig, waar moet het aanwezig zijn en hoe ziet het er uit?

    Carina Peek

    Carina Peek brengt met haar Urban Innovation Lab in de praktijk wat Dinand Ekkel onderzoekt. Zij begon ooit als verpleegkundige en is inmiddels als docent-onderzoeker verbonden aan hogeschool Windesheim in Almere. Eerder werkte Carina als docent bij de opleiding Toegepaste Gerontologie in Zwolle, een opleiding die specialisten in verouderingsvraagstukken opleidt.

    Samen met collega docenten en onderzoekers begeleidt Carina studenten met hun opdrachten in de Almeerse Fieldlabs. Hierbij worden methodieken als Design Thinking gebruikt om tot innovaties te komen, samen met de bewoners en professionals uit de wijk. Samen ontwikkelen zij een toekomstbeeld voor de stad. En hoe groen ziet dat er uit?

    Martin Thomas

    Martin Thomas heeft jaren gewerkt als informatiespecialist en fotograaf en heeft nu een zelfstandige praktijk als integrale coach. In 2019 heeft hij Forest Bathing Nederland opgericht. Tijdens een workshop bosbaden worden deelnemers uitgenodigd te vertragen en zich open te stellen voor een hernieuwde kennismaking met de natuur. Dat kan leiden tot ervaringen van diepe ontspanning, stilte en verbondenheid met de omringende natuur en het grotere geheel. Iets waaraan veel mensen in deze spannende tijd een grote behoefte hebben. Internationaal is er de laatste decennia veel onderzoek gedaan naar de invloed van Bosbaden op onze gezondheid. En steeds weer blijken daaruit de positieve effecten op onze fysieke, emotionele en psychische gezondheid.

    Op de rand van de toekomst

    In een reeks van 8 afleveringen zie je hoe je de toekomst er uit zou kúnnen zien. Denk aan hoe we kunstmatige intelligentie, neuro-architectuur of geestverruimende middelen kunnen gebruiken in het vormgeven van onze maatschappij.  Hier komen kennis en geleefde ervaring samen in de mooiste gesprekken. Ieder onderwerp wordt van drie volstrekt kanten benaderd en bekeken. 

    Zo ontmoeten burgers, wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers elkaar hier. Zowel luisterend naar de nieuwste inzichten op het gebied van kennis als tijdens het uitgebreide ontmoeten daarna. Ook tijdens het borrelen achteraf verrast het programma je met vernieuwende perspectieven. Zo kun je nakletsen, van gedachten wisselen en allianties smeden tegelijk.

    Alles over Op de rand van de toekomst vind je hier.

    Bekijk dit evenement op Facebook