Talkshow
28 septemberWelke kansen maken echt verschil?
Op de rand van de toekomst
-
28 SeptemberAanvang: 20:00 Einde: 22:00KAF Kunstlinie Almere Kleine zaalAanmelden
-
Naast de twee zekerheden in het leven die vaak genoemd worden, namelijk dat je geboren wordt en dood gaat, is er nog een derde die daar aan gelinkt is. Namelijk, dat je niet weet waar en in welke omstandigheden je geboren wordt.
Een nazaat van adel, een boerendochter, een kind van verslaafde ouders, wel of niet lichamelijk en geestelijk volgens de norm van onze huidige maatschappij: de verschillen kunnen klein zijn, maar ook gigantisch groot. En zelfs de kleine verschillen kunnen je kansen in het leven al enorm beïnvloeden. Veel heb je zelf in de hand, maar minstens evenveel helemaal niet. Hoe zorgen we dat in een beschaafde maatschappij, kinderen gelijke kansen krijgen in het leven? En hoe kunnen we technische ontwikkelingen zo inzetten, dat deze het speelveld gelijktrekken, en niet per ongeluk de verschillen nog groter maken. Want waar het internet ooit werd aangekondigd als de grote gelijkmaker, maakte dit medium bepaalde verschillen juist groter, simpelweg door een kwestie als toegankelijkheid.
Wat kunnen we aan de basis, op scholen en in de aanloop naar volwassenheid, doen om de jeugd echt gelijke kansen te geven in het leven? Hoofdspreker is Dr. Sui Lin Goei, die als docent en lector verbonden is aan Windesheim Hogeschool en de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze houdt zich bezig met gelijkheid in de klas en ziet een grote rol voor taalonderwijs. Ook is ze bezig met een project waarin augmented reality gebruikt wordt om mensen beter te leren communiceren.
Kansen zijn werkwoorden
“Inclusie in het onderwijs heeft alles te maken met in hoeverre onze leerlingen zich goed, veilig, gezien, gehoord en thuis voelen daar waar ze naar school gaan. Door scholen in te richten als een inclusieve leeromgeving, kunnen we onze leerlingen de kansen bieden om zich optimaal te ontwikkelen. Kansen zijn in die zin werkwoorden waar we in kleine teams werk van moeten maken door het onderwijs zo in te richten dat die kans ook zo groot mogelijk wordt. In deze lezing komen twee onderzoeksprojecten aan bod, die deze denkwijze illustreren. Het eerste project gaat over het gebruik van augmented reailty bij het omgaan met gedragsproblemen en het tweede project gaat over de stedelijke taalaanpak in Almere. In beide projecten ontwerpen onderwijsprofessionals kansen voor (kwetsbare) leerlingen om zo optimaal mogelijk van het geboden onderwijs te profiteren.”
Hallo Witte Mensen
Hallo Witte Scholen is het ontbrekende hoofdstuk uit Hallo Witte Mensen, haar boek waarin ze humoristisch ‘antropologisch onderzoek naar de inheemse Nederlanders’ en hun witte fragiliteit. Dit nieuwe boek komt in 2023 uit en gaat over onderadvisering en kansengelijkheid in het Nederlandse onderwijs, met name voor leerlingen van kleur.
Anousha heeft een Russische moeder, een Kameroense vader en komt uit een revolutionair nest. Dat is ook aan haar CV te zien. Ze groeide op in Amsterdam en is daar opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten (kleinkunstacademie). Ze speelt, schrijft en presenteert al ruim twintig jaar en treedt op in diverse media.
In Rap en Roer stelt vragen over identiteit
Daarnaast zijn er optredens door jongeren verbonden aan het project In rap en roer waarin jongeren die zelf te kampen hebben gehad met een moeilijke en ongelijke start in het leven, dat nu omzetten in bijvoorbeeld rap, zang, dans of graffiti. Lees in ons artikel hoe initiatiefnemer Caroline in ‘t Veld mensen zonder kansen op een podium wel dat podium geeft: ‘Op één of andere manier vinden we het volkomen normaal dat een mentaal gezonde kunstenaar Lady Macbeth speelt en waanzin fingeert. Maar bij kunst van artiesten met een geestelijke kwetsbaarheid in de werkelijkheid van de podiumkunst moet een labeltje. Dat moet echt anders.’
Voor In Rap en Roer zullen Shades, Cindy, Youssou en Ada en Jasper met beeldend werk in verkoop aanwezig zijn. “Het is mooi om te zien wie we samen zijn en wat er allemaal voortkomt uit een makersseizoen.” Zegt Caroline in’t Veld, de motor achter het project. “Wat is outsider art. Als we heel eerlijk zijn met elkaar: bestaat dat wel? Zijn maatschappelijke “insiders” ooit de makers van nieuwe kunst geweest? Deze expo is vooral bedoeld om de vraag ‘waarom we deze kunst niet vaker zien’ dringend te maken.” Vanaf 23 september is er in Casa Casla een expositie die naast de foto’s van deelnemers door Claudia Kamergorodski en Richard Terborg bestaat uit graffiti, schilderijen, kleding en beelden.
Bekijk dit evenement op Facebook