Talkshow

28 september

Op de rand van de toekomst – kansengelijkheid

Welke kansen maken nu echt het verschil?

 • 28 September
  Aanvang: 20:00 Einde: 22:00
  KAF Kunstlinie Almere Kleine zaal
  Aanmelden
 • Naast de twee zekerheden in het leven die vaak genoemd worden, namelijk dat je geboren wordt en dood gaat, is er nog een derde die daar aan gelinkt is. Namelijk, dat je niet weet waar en in welke omstandigheden je geboren wordt.  

  Een nazaat van adel, een boerendochter, een kind van verslaafde ouders, wel of niet lichamelijk en geestelijk volgens de norm van onze huidige maatschappij, de verschillen kunnen klein zijn, maar ook gigantisch groot. En zelfs de kleine verschillen kunnen je kansen in het leven al enorm beïnvloeden. Veel heb je zelf in de hand, maar minstens evenveel helemaal niet. Hoe zorgen we dat in een beschaafde maatschappij, kinderen gelijke kansen krijgen in het leven? En hoe kunnen we daar technische ontwikkelingen zo inzetten, dat ze het speelveld gelijktrekken, en niet per ongeluk nog ongelijker maken. Want waar het internet ooit werd aangekondigd als de grote gelijkmaker, maakte dit medium bepaalde verschillen juist groter, simpelweg door een kwestie als toegankelijkheid.

  Wat kunnen we aan de basis, op scholen en in de aanloop naar volwassenheid, doen om de jeugd echt gelijke kansen te geven in het leven? Hoofdspreker is Dr. Sui Lin Goei, die als docent en lector verbonden is aan Windesheim Hogeschool en de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze houdt zich bezig met verschillende projecten, waaronder een proefproject rondom de inzet van augmented reality, waarbij inclusiviteit en kansengelijkheid een belangrijk thema zijn. Daarnaast zijn er optredens door jongeren verbonden aan het project In rap en roer. Jongeren die zelf te kampen hebben gehad met een moeilijke en ongelijke start in het leven, en dat nu omzetten in bijvoorbeeld rap, zang, dans of graffiti. Verder komt de gemeente Almere hun manifest om kansenongelijkheid te bestrijden toelichten, dat werd opgesteld door experts op verschillende gebieden.

  Bekijk dit evenement op Facebook