Talkshow

23 oktober

Neurodiversiteit

Op de rand van de toekomst

  • 23 October
    Aanvang: 20:00 Einde: 22:30
    Kunstlinie Almere Esplanade 10
    Aanmelden
  • Op 23 oktober is er een nieuwe editie van Op de rand van de toekomst! Met als onderwerp: Neurodiversiteit

    Lana Jelenjev

    Lana Jelenjev is mede-oprichter van de Neurodiversity Foundation en de Neurodiversity Education Academy. Tijdens haar talk zal ze dieper ingaan op wat neurodiversiteit precies is en waarom zij, samen met anderen, deze belangrijke initiatieven heeft opgericht. Daarnaast zal Lana de door hen ontwikkelde methode en toolkit ‘What’s Strong With You’ presenteren, waarmee de unieke sterke kanten van neurodiverse mensen worden belicht en ondersteund. Haar werk inspireert en biedt praktische handvatten om een inclusievere samenleving te bevorderen, waar ruimte is voor iedereen om te bloeien. Lana Jelenjev’s presentatie is in het Engels

    Elise Peters

    Elise Peters van Hogeschool Windesheim deelt haar visie op het aanpassen van lessen voor specifieke groepen divergente kinderen. Ze zal bespreken hoe onderwijs kan worden vormgegeven om een inclusieve leeromgeving te creëren waarin niet alleen neurodiverse leerlingen, maar alle kinderen kunnen floreren. Elise belicht hoe deze aanpak niet alleen diversiteit omarmt, maar ook het welzijn en de leerprestaties van iedere leerling ten goede komt.

    Prof. Dr. Hilde Geurts

    Prof. Dr. Hilde Geurts is hoogleraar klinische neuropsychologie en hoofd van de afdeling Brein & Cognitie aan de Universiteit van Amsterdam, evenals senior onderzoeker bij het Dr. Leo Kannerhuis (Youz/Parnassia), een instelling voor specialistische autismezorg. Met meer dan 25 jaar ervaring staat autisme centraal in haar werk, waarbij ze zich vooral richt op de gehele levensloop, met een bijzondere focus op autisme en ouderdom. Door intensief samen te werken met autistische mensen, hun naasten en clinici, en gebruik te maken van zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden, vertaalt Hilde wetenschappelijke inzichten naar praktische toepassingen.

    Ze benadrukt hoe maatschappelijke veranderingen, klinische expertise en wetenschappelijke ideeën elkaar zouden moeten beïnvloeden, en ziet dit duidelijk terug in de manier waarop we naar autisme kijken. De neurodiversiteitsbenadering, die een fundamentele verschuiving teweegbrengt, heeft grote impact op hoe we autisme begrijpen, waar de zorg zich op richt en hoe onderzoek wordt uitgevoerd. In haar presentatie zal Hilde laten zien hoe een biopsychosociale benadering zowel recht doet aan de neurodiversiteit als aan de waardevolle inzichten uit de medische benadering van autisme.

    Wat is Op de rand van de toekomst?

    In een reeks van verschillende afleveringen zie je hoe je de toekomst er uit zou kúnnen zien. Denk aan hoe we kunstmatige intelligentie, neuro-architectuur of geestverruimende middelen kunnen gebruiken in het vormgeven van onze maatschappij.  Hier komen kennis en geleefde ervaring samen in de mooiste gesprekken. Ieder onderwerp wordt van drie volstrekt kanten benaderd en bekeken.

    Zo ontmoeten burgers, wetenschappers, ondernemers en beleidsmakers elkaar hier. Zowel luisterend naar de nieuwste inzichten op het gebied van kennis als tijdens het uitgebreide ontmoeten daarna. Ook tijdens het borrelen achteraf verrast het programma je met vernieuwende perspectieven. Zo kun je nakletsen, van gedachten wisselen en allianties smeden tegelijk.

    Bekijk hier de promo!

    Alles over Op de rand van de toekomst vind je hier.