aan het woord

Bij ons in Almere: Bert Noteboom

(c) Richard Terborg voor Avanti

Bert Noteboom (36) is pastor en woont met zijn vrouw en drie kinderen in Almere

‘Ik ben opgeleid als muzikant, als dirigent. Ik was bezig daar carrière in te maken, en toen kreeg mijn vriendin, met wie ik wilde trouwen, leukemie. Na een jaar is ze gestorven. Daardoor vroeg ik me af: Leef ik om op te treden en om mensen te vermaken? Waar leef ik eigenlijk voor? Wat ik zocht vond ik bij God. Ik werk nu als wijkpastor, voor gelovigen en ongelovigen.

Op het gebied van ziekte en zingeving, ben ik dus ervaringsdeskundige. Mijn belangrijkste les is dat het heel belangrijk is dat je een externe bron hebt in je leven. Je hoort nu bijvoorbeeld veel over de economie, bijvoorbeeld over bedrijven die gaan omvallen. Als geld jouw basis is, dan leef je nu met angst. Of als je zegt, mijn gezondheid, daar bouw ik alles op, dan heb je het nu heel zwaar. Ik spreek in deze tijd vaak mensen die willen weten hoe zij zelf aan zo’n externe bron kunnen komen. Ik geniet ervan om wegwijzer te zijn naar God.

(c) Richard Terborg voor Avanti

Het is voor mij nu ook extra druk omdat er veel eenzaamheid is. Gelukkig hoef ik niet al het werk alleen te doen. De kerk is een gemeente, we zorgen samen voor elkaar. Mijn rol is vooral om anderen te helpen goed te kunnen doen.’