aan het woord

Bij ons in Almere: Caroline in ‘t Veld

(c) Richard Terborg voor Avanti

Caroline in ‘t Veld is muzikant en woont in Almere

Ze hadden net de laatste doorloop en soundcheck gehad en ze waren klaar voor de première, de deelnemers van de nieuwste voorstelling van Caroline in ’t Veld. De weg naar het podium was voor hen lang geweest, vanwege bijvoorbeeld een fysieke beperking of een taalachterstand. Maar nu waren ze er helemaal klaar voor. Een optreden in een volwaardige muzikale voorstelling.

Ze stonden op het punt om nog even snel wat te eten, op die avond 12 maart, en dan zou het echt gaan gebeuren. Maar toen kwam die persconferentie, dat het land op slot ging. Misschien niet helemaal op slot, maar wel zodanig dat er per direct geen voorstellingen meer mochten worden gespeeld. Geen première dus, alleen een domper.

(c) Richard Terborg voor Avanti

Lang duurde het bij de pakken neerzitten niet. Meteen ging In ’t Veld aan de slag om te zorgen dat het beoogde publiek dan in elk geval digitaal bereikt werd. Plannen maken was lastig, want hoe lang ging alles duren? Gelukkig waren haar deelnemers zo enthousiast waren dat ze door wilden. Ook als dat betekende dat ze het, als het echt niet anders kon, gratis moesten doen. Haar financiers bleken al even meedenkend. Als alles meezit en een tweede golf uitblijft, kan de tournee uiteindelijk in het najaar in aangepaste vorm alsnog van start.

Eén van haar deelnemers heeft een act waarin hij rapt over dat hij in een rolstoel zit, en dat hij te horen heeft gekregen dat hij nooit meer zal kunnen lopen. Aan het einde staat hij op en loopt hij weg. Hij stuurde haar laatst een filmpje, waarin hij op een brug aan het oefenen is, voetje voor voetje met de hand aan de railing. Zodat hij die act goed kan doen. “‘Vincent,’ zei ik, ‘Dit is precies waar het om gaat!’”

De video van Caroline zie je hier