aan het woord

Bij ons in Almere: Erwin Eijpe

(c) Richard Terborg voor Avanti

Geboren en getogen Almeerder Erwin (30) van videoproductiebedrijf Hokus Fokus woont samen met vrouw Rachel (29), Noah (5) en Milan (10 maanden) in Waterwijk

‘Aanvankelijk werden al mijn opdrachten afgezegd vanwege corona en zijn we nu druk bezig om nieuwe diensten te ontwikkelen waar nu vraag naar is in de videobranche, voornamelijk livestreams. We werkten al voor hogescholen, ziekenhuizen en aan het begin van de corona-crisis heb ik het Flevoziekenhuis sterkte gewenst en gemaild: yo, we zijn er voor jullie. Niet lang erna werden we benaderd of we op de IC wilden komen filmen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken; als ik zo mijn steentje kan bijdragen, dan doe ik dat. Ik voelde me vereerd. We moesten natuurlijk helemaal in beschermende kleding met mondkapjes en maskers op. Trouwens, zo’n speciaal pak ventileert voor geen meter en draaien erin is best lastig. Je herkent elkaar ook niet.

(c) Richard Terborg voor Avanti

Ik had die Italiaanse beelden in mijn hoofd zitten met overal doodzieke mensen op de gang, overwerkte artsen en verpleegkundigen. Zo was het hier niet. Er waren tien bedden met beademingsapparatuur en het was er heel stil, vredig. Wat ik wel van zorgverleners hoorde: het heftigste is dat deze patiënten geen bezoek mogen ontvangen. En verpleegkundigen hebben nooit zulke gesprekken met de familie hoeven voeren, zo van: ‘Morgen komt hij wellicht te overlijden en er mag maar 1 iemand op bezoek.’ Dat vinden ze erg zwaar. Maar omdat alle zorg toen in het ziekenhuis verder was opgeschort, had een verpleegkundige een aantal assistenten tot hun beschikking, net zoals cardiologen. Dus er waren genoeg handjes aan het bed. Dat stemde mij hoopvol.

Inmiddels trekt het normale werk ook weer aan: er is veel video nodig om nieuwe maatregelen, interne communicatie en veiligheidsinstructies te communiceren.’