aan het woord

Bij ons in Almere: Johan Smits

(c) Richard Terborg voor Avanti

Johan Smits, 48, woont in Almere Buiten, is getrouwd en heeft twee kinderen

‘Drie jaar geleden begon ik met de StadsBomerij, een fruitboomkwekerij. Mensen die een boom willen, gaan nu meestal naar de Intratuin of een kwekerij verderop. Maar waarom zou je niet in de grote stad kunnen kweken? Met StadsBomerij kweek ik op een natuurlijke manier fruitbomen en struiken in de stad.

StadsBomerij heeft geen eigen grond. Ik gebruik grond die mensen beschikbaar stellen. Momenteel is dat vooral in Oosterwold, waar bewoners relatief goedkoop hun eigen huizen ontwikkelen. In ruil daarvoor moeten ze ook zelf wegen aanleggen en de helft van hun tuin gebruiken voor stadslandbouw.

Het kweken van een boom is een magisch proces. Als je een pitje van een appel in de grond stopt, krijg je er niet dezelfde appel voor terug. Je moet een stukje hout nemen van dezelfde boom, dit ‘enten’ op een onderstam, en dan gaat het groeien. Na drie jaar zijn de eerste bomen groot genoeg en krijgen ze een nieuw plekje. Op het gebruikte perceel blijft er een aantal bomen staan, dat wordt een mooie boomgaard.

(c) Richard Terborg voor Avanti

Ik heb jarenlang in de glastuinbouw gewerkt. Erg leuk, maar ik kreeg steeds meer moeite met het gebruik van gas en plastic. Zo mag de beroemde kerstster niet kouder staan dan 18 graden, midden in de winter, en worden er in het voorjaar dertig miljoen violen in plastic potten gezet, met een plastic bandje en plastic kaartje. Veel verspilling voor een luxeproduct. Daarom kweek ik natuurlijk, zonder chemische middelen of kunstmest. Fruitbomen die groot genoeg zijn, verkoop ik zonder pot, in het juiste seizoen.

Het seizoen loopt van november tot en met maart. Het komende najaar zijn de eerste bomen verkoopbaar. Dan worden ze verkocht aan mensen die een natuurlijk kwaliteitsproduct willen. Ik vind het mooi dat ik Almeerders een goede basis voor een eigen fruittuin kan geven.’