aan het woord

Bij ons in Almere: Kasper Jongejan

(c) Richard Terborg voor Avanti

Kasper Jongejan, mode-ontwerper, 38 jaar

‘Dit modeseizoen is aan ons voorbijgegaan. Grote ontwerpers die met een collectie bezig waren konden die niet presenteren, want dat is een evenement. De winkels kunnen minder klanten hebben, de productie in het verre Oosten ligt zo goed als stil. Een grote strop, maar voor kleinere ontwerpers zoals ik kun je nog wel iets redden door creatief te zijn.

Ik ben nu met mondkapjes bezig. Dat doet eigenlijk iedereen, ook G-star, Nike, Chanel. Ze zijn nuttig, duurzaam en je verdient er nog iets mee- mensen kopen ze nu liever dan een mooie jas of broek.

(c) Richard Terborg voor Avanti

Ik wil ze straks online gaan verkopen. Maar zo ver ben ik nog niet. Ik ben pas net begonnen, want mijn dochtertje is op 14 maart geboren. Zij is ook de reden dat ik terug ben in Almere. Ik heb jaren met plezier in Amsterdam gewoond. Daar gebeurt ook veel meer op modegebied. Maar toen we wisten dat we een kindje kregen, wilden we dat het op een groenere plek zou opgroeien, met meer ruimte dan in Amsterdam mogelijk is.

In de tijd dat ik weg was is er veel veranderd in Almere. Toen ik vertrok was er bijvoorbeeld nauwelijks atelierruimte. Maar nu vond ik bijna direct een mooi atelier. In de Steiger, Muziekwijk en ook Almere Buiten is er nu echt ruimte voor creatieven gekomen. Er zijn ook meer evenementen waar ontwerpers aan kunnen deelnemen. Niet verrassend eigenlijk. Almere is een groeiende stad, natuurlijk groeit de creatieve sector mee. En als ik een keer in Amsterdam moet zijn, dan ligt dat nog steeds vlakbij’