aan het woord

Bij ons in Almere: Kimberley Vonk

(c) Richard Terborg voor Avanti

Kimberley Vonk (32), eigenaresse van The Black Cockatoo, woont samen met haar man en twee dochters (7 weken en 3 jaar) in Almere.

‘Je zou het niet verwachten, maar bij ons staat er gewoon een broodje kroket en een kapsalon op het menu. Beiden zijn volledig vegan. De kapsalon maken wij met zoete aardappelfriet, vegan shoarma en onze huisgemaakte knoflookmayonaise. Zelfs vleeseters weten wij hiermee te overtuigen; zij komen er speciaal voor terug.

Mijn idee voor The Black Cockatoo ontstond toen ik nog als theater- en eventproducer werkte. Ik wilde een eigen onderneming starten, en Almere had nog geen vegan horecagelegenheid in het centrum. Door middel van crowdfunding heb ik in vijf weken 128 investeerders binnengehaald, waarna ik in september 2019 de deuren van The Black Cockatoo kon openen.

Het concept komt uit Australië, het land waar mijn moeder vandaan komt. Aan de kassa bestellen, gratis flessen water en goede koffie: dat is de Australische stijl. Vanaf dag één zat de zaak vol en inmiddels hebben een grote groep vaste gasten die wekelijkse terugkomen.

(c) Richard Terborg voor Avanti

Toen de corona-maatregelen bekend werden gemaakt, hebben we direct tegoedbonnen voor taart en high tea online gezet, zijn we begonnen met meeneemboxen en hebben we ons meer op afhaal gefocust. De brunchbox voor Moederdag was in no-time uitverkocht, net als de picknickbox die we maakten tijdens het Hemelvaartweekend. Daar gaan we deze zomer zeker meer mee doen.

Het doet me goed dat onze gasten zo betrokken zijn, want de horeca heeft het zwaar. Met de boxen en de afhaal halen we een kwart van de oude omzet. Gelukkig zijn onze deuren weer geopend.

Voor mij persoonlijk is het ook een uitdagende periode. Ik ben begin april bevallen van mijn tweede dochter. Eigenlijk zou ik tot juli met verlof zijn, maar twee weken na de bevalling stond ik alweer met mijn baby in de draagdoek in de zaak van alles te regelen. Een groot voordeel van de corona-maatregelen was dat we als gezin veel tijd met elkaar hebben kunnen doorbrengen. Dat is voor mij echt het kostbaarste dat er is.’