aan het woord

Bij ons in Almere: Mattijs Goede

(c) Richard Terborg voor Avanti

Mattijs Goede is 52 en doet vrijwilligerswerk in Almere

‘Vloggen is weer eens wat anders. Ik schrijf ook columns, maar dit is veel moeilijker. Bij columns kun je herschrijven, bij een vlog moet het er in één keer opstaan. Als er iets misgaat moet je het terwijl je nog bezig bent rechtbreien. Ik ben perfectionistisch. Dat moet ook wel, want ik ben boekhouder van beroep en wat een boekhouder doet moet gewoon kloppen.

Ik heb niet-aangeboren hersenletsel, door een beroerte en toen als bonus nog een hersenbloeding. De arts van het UWV zei: u bent niet meer in staat uw beroep uit te oefenen. Daar ben ik het niet mee eens, ik vind het heel vervelend dat ik niet in de gelegenheid word gesteld mijn eigen broek op te houden.

(c) Richard Terborg voor Avanti

Het is voor anderen een steun dat ik zo open ben over mijn hersenletsel, heb ik wel gemerkt. De manier waarop ik erover praat is soms een eyeopener. Ja, het is af en toe klote. Maar je hebt een keuze. Je kunt als een stil vogeltje de gevolgen aanvaarden, of je kunt zeggen: ik ga kijken wat er wel kan, in plaats van naar wat er niet kan.

Dat wil ik ook zeggen tegen mensen die in deze coronacrisis moeite hebben met acceptatie: blijf doelen stellen, ook als je ze nu niet uit kunt voeren. Dat houdt je geest scherp en actief.’