aan het woord

Bij ons in Almere: Mo Hersi

(c) Richard Terborg voor Avanti

Comedian en filmmaker Mo Hersi (34), woont in Almere, en door de coronacrisis gedeeltelijk in Eindhoven bij zijn vriendin

‘Een paar jaar geleden gaf ik voetballes in Australië. Twee kinderen reisden uren naar mijn lessen, niet vanwege mijn coachtalenten, maar vanwege de ‘great stories’ die ik vertelde. Vrienden vonden ook dat ik te hilarisch was voor op verjaardagen, dus besloot ik comedian te worden.

Een podiumkunstenaar leeft voor het applaus en het gelach. Het ego van mijn personage moet door vijf man worden gedragen, zeg ik altijd. Nu kan ik alleen nog online optreden. Voor mijn korte documentaire The Last African in Europe was ik bezig met een tour. Ook dat ligt nu stil. Balen, maar hij staat wel online. Positief blijven, want het kan altijd erger.

In het begin van de coronacrisis was ik bij mijn vriendin in Brabant. Omdat mijn moeder in een risicogroep zit, werd ik zo’n beetje verbannen uit Almere. Mijn vriendin en ik kenden elkaar nog maar zes maanden. Inmiddels ben ik er nog steeds, en vindt zij het leuk dat ik er nog ben. Relatietest geslaagd.

(c) Richard Terborg voor Avanti

Laatst heb ik mijn verjaardag online gevierd. Lekker rustig en goedkoop, bovendien hoefde ik niemand naar huis te sturen. Inmiddels ben ik gespecialiseerd in Netflix en Disneyfilms, én hoogbegaafd in het kijken van YouTube-filmpjes.

Mensen verbinden is mijn passie. Nu dat fysiek niet kan, doe ik dat online, door te bellen of door te vloggen voor ‘Bij ons in Almere’. Thema’s als diversiteit en vluchtelingen spelen een grote rol in mijn werk, net als deze stad. Ik heb mezelf tot ambassadeur van Almere verklaard. Inmiddels hou ik zelfs van ons afgrijselijke busvervoersysteem. De bussen zijn overvol en je kunt overal inchecken en instappen. Die kleine irritaties mis ik.’

Bekijk het videoportret van Mo hier: Bij ons in Almere