aan het woord

Bij ons in Almere: Richard Terborg

(c) Richard Terborg voor Avanti

Fotograaf Richard Terborg (35) woont met zijn vriendin in Almere. Nu hij minder kan fotograferen, vlogt hij over een andere passie: koken. Onderaan dit interview vind je de links naar twee video’s van zijn recepten

“Officieel is het geen categorie, maar ik noem mezelf mensenfotograaf. Mode, portretten, kunst, mij maakt het niet uit, als er maar mensen op staan. Voordat ik fotograaf werd, werkte ik in de IT. Ik was de rechterhand van mijn baas. Zo kwam ik erachter dat ik een bedrijf kon runnen, dus waarom niet mijn eigen bedrijf? Ik had altijd al ondernemersgeest. Als kind op Curaçao kreeg ik nooit zakgeld. Als ik geld wilde verdienen, moest ik maar auto’s wassen of mango’s verkopen langs de weg.

Toen ik in 2001 van Curaçao naar Almere kwam, kreeg ik van mijn ouders een camera mee. Laat maar zien hoe je leven eruit ziet, was het idee. Sindsdien is die camera er altijd geweest. Dus het werd fotografie.

(c) Richard Terborg voor Avanti

Ik fotografeer mensen om empathischer naar ze te kijken. Want eigenlijk heb ik een schijthekel aan mensen. Ik ben natuurlijk een computerman, een introverte binnenzitter. Social distancing gaat me dus best goed af.

De afgelopen tijd heb ik heus wel flink gerouwd. Normaal verdien ik mijn jaaromzet in maart en april, daar werk ik het hele jaar naartoe. Allemaal voor niets geweest! Nu maak ik de foto’s voor Bij Ons in Almere, en ik heb een goed netwerk in de fotografie. Als dat niet werkt, kom ik je huis wel schilderen, of ga ik mango’s verkopen. Het komt echt goed.”

Kip met wafels

Hash browns