aan het woord

Bij ons in Almere: Saskia Schurman

(c) Richard Terborg voor Avanti

Saskia Schurman (51) woont met John (67), hond Mickey en kat Moos in De Meenten in Almere Haven

‘Als ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg en werkzaam als EigenWijze Saskia in het sociaal domein, zie ik in mijn netwerk en omgeving dat er door de corona-maatregelen, bijvoorbeeld het sluiten van de dagbesteding veel mensen een terugval krijgen. Vooral in angsten, dwang en zelfmoordgedachten. Daar is nu te weinig aandacht voor. Er wordt gedaan alsof beeldbellen met cliënten de heilige graal is; ik zie het meer als een toegevoegde waarde naast normale afspraken. Sommige zorgverleners zeggen dat ze, vanwege corona, niet anders mogen van het management van hun organisatie, terwijl andere zorgverleners wel face-to-face afspreken of iemand thuis bezoeken. Dat is schrijnend, omdat veel mensen met hun ziel onder de arm lopen. Als je acute hulp nodig hebt, moet je dat niet buiten kantoortijden willen: huisartsen en hulpverleners zijn nauwelijks bereikbaar, de crisisdienst mondjesmaat en vanwege privacy worden er onnodig veel barrières opgeworpen.

(c) Richard Terborg voor Avanti

Vanmiddag ben ik even gaan wandelen met iemand die het moeilijk heeft. Ik weet hoe belangrijk dat is. Lange tijd is mijn hond Mickey mijn redding geweest: door hem kwam ik weer buiten, had ik weer een ritme en aanspraak op straat. Doodeng was het, maar de hond was mijn houvast. Ik ben hem erg dankbaar. Mijn man ziet soms eerder aan de hond hoe ik me voel dan aan mij.’