aan het woord

Bij ons in Almere: Sohaira El Fathi

(c) Richard Terborg voor Avanti

Na 16 jaar verruilde Sohaira El Fathi (37), programma-manager Diversiteit bij Gemeente Almere (en één van de oprichters van dit platform Bij Ons in Almere) 1 maand geleden Almere voor Lelystad waar ze samen met haar echtgenoot Mohamed (bijna 40) en zoontjes Louay (12) en Iyad (7) woont

‘Mijn grote passie is reizen. Vakantie of vrije tijd? Dan ben ik meestal foetsie. Met mijn gezin ben ik in een aantal landen geweest zoals Iran, Zuid-Afrika, Swaziland, Lesotho, Tanzania, Egypte, Tunesië, Thailand, Vietnam en China onder andere. Wat nog op mijn lijstje staat is India, de Filipijnen, Cambodja en Bhutan. Azië is mijn favoriete continent vanwege de cultuur, de mensen en het eten.

Samen met mijn gezin zouden we in juli vier weken gaan roadtrippen in Brazilië, maar dit gaat vanwege corona waarschijnlijk niet door. Begrijpelijk, want we moeten alles doen om het virus eronder te krijgen. Hopelijk kan die reis in december doorgaan, want je brengt hiermee de kids ontzettend veel bij. Niet alleen over andere landen en mensen, maar ook over hun eigen plek in de wereld. Dat ze mogen zijn wie ze zijn.

(c) Richard Terborg voor Avanti

In het dagelijks leven ben ik manager diversiteit en dat pas ik ook zeker toe in mijn gezinsleven. Ik wil dat mijn kinderen weten dat wat in ons gezin gebeurt niet altijd de norm is, dat er mensen met andere een andere huidskleur, afkomst en geloof zijn, die andere culturen en gebruiken hebben. De wereld groter is dan alleen Nederland. Backpacken met kids moet je gewoon doen. Ja, je wordt weleens ziek of een kind wordt gestoken door een insect, maar wat je je kinderen tijdens die reizen bijbrengt is niet met geld te betalen. Ze hebben een open blik en accepteren iedereen. Dat is precies wat we nodig hebben in onze diverse samenleving: een inclusieve cultuur.’

De video van Sohaira zie je: hier