aan het woord

Bij ons in Almere: Suzanne van de Laar

(c) Richard Terborg voor Avanti

Fetisjfotograaf Suzanne van de Laar (43) woont met man Sander (51) en dochter Merel (16) in Almere Buiten

‘In mijn fotostudio maak ik portretten van bijvoorbeeld puppy’s, dat zijn mensen die zich met een puppymasker op veilig en vrij voelen. Mensen denken dat de fetisjwereld vooral om seks draait, maar dat is niet zo. Het draait om jezelf kunnen zijn. In 2019 was ik Miss Leather en zo heb ik veel mensen in de leatherscene leren kennen. Zo’n hechte gemeenschap. Ik moest laatst naar de VS en alle hotels waren vanwege corona dicht. Nou, ik zette een berichtje op Facebook en toen ik geland was, had ik 41 aangeboden slaapplekken.

Daarnaast organiseer ik de Pride van Almere en heb ik daar het regenboogpad en het transpad laten aanleggen. Ik zou foto-exposities in Barcelona, Berlijn en Washington hebben, maar vanwege corona ligt alles stil. Het scheelt dat mijn man een goede baan heeft.

(c) Richard Terborg voor Avanti

Buiten dat ben ik elke dag van 9 tot 12 aan het bellen, appen en FaceTimen met meerdere mensen uit de LHBTQI+ community. Nu ik niet kan fotograferen, organiseren we zondagmiddagborrels via Zoom. Dan kunnen mensen uit onze community in leer of rubber toch met anderen in contact komen. Want jonge puppy’s wonen veelal nog bij hun ouders thuis en ook homoseksuele jongeren die nog niet uit de kast zijn, hebben het moeilijk met de intelligente lockdown.

Voor eindexamenkandidaten zoals mijn dochter en haar klasgenoten is dit ook een zware tijd. Nu het staatsexamen niet doorgaat, zijn de eisen strenger om te slagen. Op het schoolplein staan ook allemaal cirkels geschilderd van anderhalve meter omtrek. Al die pubers zien hun vrienden niet, terwijl de hormonen door hun lijf gieren. Gelukkig heeft Merel de hele zolderverdieping tot haar beschikking. En kan ze daar snappen en FaceTimen met haar vrienden.’