aan het woord

Bij ons in Almere: Vesna Dragojevic

(c) Richard Terborg voor Avanti

Vesna Dragojevic, 46, woont samen met haar man Andjelko en twee dochters Zima (15) en Iva (9) in Almere

‘Al jaren organiseer ik festivals en exposities en zet ik school- en kunstprojecten op. De ideeën komen vanzelf: ik wil dat er iets gebeurt, maar zie dat het niet gebeurt, dus doe ik het zelf maar. Eigenlijk ben ik een soort sociale ontwerper; niet van spullen, maar van situaties.

Duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol. In 2016 ben ik in Almere begonnen met duurzaamheidsprojecten op scholen. Dat deed ik daarvoor al in andere steden. Ook organiseer ik ieder jaar het Ouder en Kind Festival (dit jaar op zondag 5 juli), een dag vol sport, spel en duurzaamheid waarbij doelgroepen die elkaar normaal weinig tegenkomen elkaar kunnen ontmoeten. Het is voor mensen met of zonder poen. Je mag je eigen eten en drinken meenemen, de activiteiten zijn gratis of je betaalt hooguit 50 cent.

Het idee ontstond uit gesprekken met kinderen. Ze vertelden mij dat hun ouders weinig tijd hebben, en dat ze meer behoefte hebben aan één op één contact. Ik dacht toen aan mijzelf, aan hoe vaak ik “nee” of “straks” tegen mijn eigen dochters zei. Dat was best confronterend.

(c) Richard Terborg voor Avanti

Eén van mijn lievelingsactiviteiten tijdens het Ouder en Kind Festival is portrettekenen. Ouders tekenen hun kinderen en kinderen tekenen hun ouders. Het gaat niet om het eindresultaat, maar om het proces. Soms tekenen ze elkaar als dier, soms als mens, en dit jaar zetten we een verhaal in elkaar.

Ook ben ik bezig met het Buitenlokaal. Dat is een tafel in het Lumièrepark die bedoeld is voor ontmoetingen, vergaderingen en educatie. Helaas werd op die dag net het Black Lives Matter protest gehouden waardoor de openingsdatum moest verschuiven.

Mijn hoofd is niet te stoppen; het zit vol ideeën. Best wel zwaar en druk, maar leuk. Er valt nog zoveel te doen in Almere. Ik heb er zin in.’