aan het woord

Coronamaatjes

Facebookgroep koppelt vrijwilligers aan kwetsbare inwoners en ouderen

Activiteiten zijn afgelast, het openbaar vervoer wordt ontraden en sociale contacten liggen stil: met name ouderen en kwetsbare mensen zullen de maatregelen in de strijd tegen het Coronavirus gaan voelen. Om eenzaamheid tegen te gaan en praktische hulp te kunnen bieden, zijn opbouwwerkers van De Schoor een Facebookactie gestart. Coronamaatjes Almere verbindt inwoners aan kwetsbare buurtgenoten en ouderen. ‘In moeilijke tijden help je elkaar.’

Toen Christa van Doorn de pagina Coronamaatjes Almere voorbij zag komen, twijfelde ze geen moment. Als iemand die een opleiding in de zorg heeft gedaan, onder andere in de thuiszorg en verpleging heeft gewerkt, en momenteel onderdeel is van Team Ouderenwerk, gaf ze zich direct op als vrijwilliger. Sommige ouderen waren al behoorlijk eenzaam voordat het coronavirus toesloeg, vertelt ze, en dat zal waarschijnlijk verergeren door de noodzakelijke maatregelen van de regering. ‘Ik ben bang dat zij er alleen voor komen te staan, vandaar dat ik blij ben met deze actie. Juist nu is sociale controle is erg belangrijk,’ zegt ze via FaceTime.

bijna duizend aanmeldingen van potentiële vrijwilligers

Christa benadrukt dat vrijwilligerswerk uit van alles kan bestaan: de hond uitlaten, boodschappen doen of op de kinderen passen. En ze is niet de enige die bereid is om dergelijke taken over te nemen van mensen die het zelf niet kunnen vanwege ziekte of lichamelijke gebreken. In amper 24 uur tijd kreeg de Facebookpagina Coronamaatjes Almere bijna duizend aanmeldingen van potentiële vrijwilligers, en het aantal stijgt nog altijd. Dat had Bertyne Loet-loetoer Westerhout (45), een van de initiatiefnemers, totaal niet verwacht. ‘Wij doen dit soort dingen wel vaker, en zijn dan al blij als er tien mensen reageren,’ zegt ze, nog altijd ontroerd door de talloze aanmeldingen.

Christa en haar dochter

Ze startte Coronamaatjes samen met Jolanda en Chiel, die net als Bertyne werkzaam zijn als opbouwbouwwerkers van De Schoor, Welzijn in Almere. Ze kwamen op het idee toen premier Mark Rutte nieuwe maatregelen aankondigde om het coronavirus te bestrijden. Doordat sociale activiteiten zijn afgelast, het gebruik van het openbaar vervoer nagenoeg platligt en mensen veel minder bezoek krijgen dan voorheen, vrezen ze dat met name ouderen en kwetsbare inwoners in een sociaal isolement belanden of dat zij minder praktische hulp krijgen.

‘Vanuit de wijkteams weten we dat er best veel kwetsbare mensen zijn in Almere,’ zegt Bertyne. ‘Niet alleen ouderen of mensen met een lichamelijke beperking, maar ook jongeren die er normaal gesproken ook alleen voor staan. Zij leven al behoorlijk geïsoleerd, en dat zal erger worden door het coronavirus. Het is belangrijk dat deze mensen in the picture blijven.’  

Op de pagina kunnen mensen een poster downloaden die ze voor het raam kunnen hangen, zodat ook de kwetsbaren zonder Facebook worden bereikt. Op dit moment zijn er veel meer mensen die hulp aanbieden dan mensen die om hulp vragen. Dat komt met name omdat de meeste ouderen niet actief zijn op social media. De wijkteams gaan daarom de komende week mensen binnen hun eigen netwerk bellen met de vraag of ze hulp nodig hebben. Hierna worden ze per buurt gekoppeld aan mensen die zich opgegeven hebben als vrijwilliger. In de meeste gevallen wordt er een simpel contract opgesteld om misbruik of valse verwachtingen te voorkomen, en natuurlijk worden de richtlijnen van het RIVM in acht genomen.

Bertyne

‘Als je boodschappen voor iemand doet of medicijnen voor ze ophaalt, dan breng je deze niet naar binnen, maar leg je ze bijvoorbeeld in een kratje voor deur,’ legt Bertyne uit. Over de betalingsmogelijkheden moet het team nog even sparren, want een pinpas meegeven is natuurlijk ondenkbaar. ‘Liever een tikkie of later geld overmaken: dat is veiliger.’

Zorgen dat mensen niet vereenzamen, is één van de belangrijkste doelstellingen van deze actie. Af en toe een kwartiertje bellen met mensen die hier behoefte aan hebben, kan al helpen. ‘Vooral bij mensen die voorheen niet zo mobiel waren en zonder gezelschap amper buiten kwamen. Zij missen aanspraak en gezelschap,’ aldus Bertyne.

De meeste vrijwilligers die zich via de pagina hebben opgegeven hebben al ervaring met vrijwilligerswerk. Ze begeleidden mensen via een stichting, of hielpen hulpbehoevenden binnen hun eigen vrienden- of familiekring. Zo ging Bertyne iedere week wandelen met haar demente oudere (‘anders kwam ze de deur niet uit’), en deed ze drie jaar lang vrijwilligerswerk voor Vluchtelingenwerk.

Na de dood van haar opa, zag haar oma soms dagenlang niemand.

Ook Nicole ter Borgh-Fernhout (43) hielp haar grootouders door boodschappen voor ze te doen of andere praktische zaken voor ze te regelen. Na de dood van haar opa, zag haar oma soms dagenlang niemand. ‘Geen aanspraak hebben lijkt me vreselijk, daarom heb ik mezelf opgegeven als vrijwilliger. De maatschappij waar we in leven is ontzettend druk, maar gelukkig zie je op dit soort momenten ook veel saamhorigheid,’ zegt Nicole, die als leerkracht werkzaam is op een basisschool.

Nicole

De leerlingen in haar klas doen ook vrijwilligerswerk. Met kerst brengen ze kerststukjes naar zorgcentrum Buitenhaeghe en sturen ze kerstkaartjes. Deze week hebben ze de opdracht gekregen om een brief te schrijven. ‘Daar reageerden ze heel enthousiast op. De brieven kunnen gestuurd worden naar de bewoners van Buitenhaeghe of naar ouderen die in contact staan met De Schoor.’

Wat voor de één een kleine moeite is, is voor de ander een groot gebaar

Nicole geeft momenteel les vanuit huis, heeft drie kinderen en haar man heeft een eigen bedrijf. Een druk schema, maar dat vindt ze geen probleem. ‘Als je een paar keer per week boodschappen voor iemand kunt meenemen, of mensen af en toe kan bellen, waarom niet? Wat voor de één een kleine moeite is, is voor de ander een groot gebaar,’ zegt ze enthousiast.

Christa gaat binnenkort aan de slag als hondenuitlater

Inmiddels zijn er via Coronamaatjes Almere al een aantal mensen aan elkaar gekoppeld. Een inwoners wiens koelkast het ineens begaf, vond dezelfde dag nog een nieuwe, en een vrouw die in quarantaine zat, vond een vrijwilliger die boodschappen voor haar wilde doen. Christa gaat binnenkort aan de slag als hondenuitlater, samen met haar dochter Fleur (10). ‘Dat vinden we allemaal hartstikke leuk,’ lacht Christa.

Het betreft de hond van een buurvrouw die achter haar woont en net geopereerd is. Voorheen kenden ze elkaar niet eens, nu wel. Ook geeft ze aan best boodschappen voor mensen te willen doen of op kinderen te willen passen. ‘In deze tijden moet je voor elkaar staan, en in Almere doen we dat,’ besluit ze. De groep is hier te vinden: Coronamaatjes