aan het woord

De macht terug pakken

Noni Pulungan over het verhaal van Naima Amdaouech

Het is soms zo moeilijk om de macht over je leven terug te pakken, weet medewerker van Vrouw&Wijzer Noni Pulungan. ‘Het is zo makkelijk om je liefde en tijd weg te geven maar je moet niet vergeten dat je zelf ook aandacht nodig hebt.’  

‘De vraag die Naima stelt: “wat als het niet lukt?” is heel herkenbaar. Bijna alle vrouwen die bij mij komen, hebben zo’n verhaal. Ze willen een eigen onderneming beginnen, maar denken niet goed genoeg te zijn, of ze hebben een tijdje niet gewerkt en voelen zich onzeker. Samen met andere vrouwen kunnen we elkaar steunen en laten zien dat er zoveel wel kan.’

‘Als ik het zelf even niet meer weet, denk ik aan momenten toen ik dacht dat ik iets niet kon en dat later toch bleek te lukken, ik zorg voor eigen bewijs. Ik was vijf jaar oud toen ik achter bleef in Jakarta met mijn vader, terwijl mijn moeder naar Nederland vertrok met mijn zus en broertje. Toen ze mij drie jaar later eindelijk ook kwam ophalen en mee naar Nederland nam, had ik geen angst voor dat nieuwe land, een nieuwe taal en een nieuw leven. Dat ik toen naar school ging en nieuwe vrienden maakte, hou ik vaak in mijn achterhoofd als ik iets moeilijk vind.’