aan het woord

De ontdekkingsreiziger

column

(c) Amelia Flowers voor Avanti

In ons magazine staan verschillende columns, geschreven door bekende en minder bekende Almeerders. Een van de bekende Almeerders is Mo Hersi (35), comedian en filmmaker. Vorig jaar verscheen zijn korte documentaire ‘The Last African in Europe’.

‘Mijn vader bracht ons gezin in 1994 naar Almere. Op de plek waar vroeger de Zuiderzee lag, was opeens heel veel ruimte om te bouwen aan een nieuwe toekomst. Niet alleen voor ons Ethiopische gezin, maar voor vele mooie gezinnen die graag wilden pionieren. Mijn vader voelde zich dan ook totaal geen vluchteling, meer een ontdekkingsreiziger. Met trots bracht hij ons wekelijks langs alle wijken van Almere. Hij deed alsof hij eigenhandig had meegeholpen met de opbouw van de stad. Hier en daar verzon hij er gewoon een verhaal bij. We lieten hem graag in die waan. Het was fijn om even niet aan alle ellende te hoeven denken. We waren toen net vijf jaar in Nederland. We waren gevlucht uit een bloedende burgeroorlog in EthiopiĆ« naar de betonnen bouwplaten van Almere. Mijn vader liet zich niet meeslepen door alle ellende van het verleden of door zijn onzekere toekomst die hem te wachten stond.
Er is een Ethiopische/Somalische uitdrukking die mijn vader gebruikte op het moment dat we bang waren voor iets wat nog moest komen. “Ze kunnen je moeilijk tegen de lucht aan drukken,” zei hij dan met een preekachtige stem. We moesten ons van hem niet laten beperken door wat anderen van ons vonden of trachten ons aan te willen doen.
Ik vergeet nooit het moment dat hij de overvolle bestuurskamer van AFC Ajax binnenliep zonder afspraak, omdat hij het profcontract van mijn oudste broer wilde bespreken. Hij zei dat hij een afspraak had met Louis van Gaal. Wonder boven wonder sprak hij hem. Daarna zei mijn vader onderduims tegen ons terwijl hij een sigaret opstak: “Ze kunnen ons moeilijk tegen de lucht aan drukken.”‘