De Welcome app

Een nieuw platform om waardevolle connecties te leggen

(c) Masha Osipova voor Avanti

Het is voor nieuwkomers met een vluchtachtergrond in Nederland niet altijd even gemakkelijk om een nieuw leven op te bouwen. De taal leren, vrienden maken en je thuis proberen te voelen in de samenleving vormen soms obstakels waar migranten en vluchtelingen mee te maken krijgen. Om hierbij een handje te helpen is de Welcome app in het leven geroepen. Deze app bestaat onder de huidige naam sinds 2018 en biedt nieuwkomers een platform waar ze connecties kunnen maken met anderen en informatie kunnen vinden over van alles en nog wat over het leven in Nederland.

(c) Masha Osipova voor Avanti

Wat is de Welcome app?

De Welcome app brengt mensen, informatie en voorzieningen samen op één platform. Gebruikers kunnen zich op de app aanmelden als nieuwkomer of  local, oftewel als iemand die al langer in Nederland woont. Als je bent aangemeld kun je je interesses aangeven en aan de slag gaan. Je kunt hier workshops en taalcafés boeken, maar je kunt ook contact leggen met andere mensen of organisaties in de buurt. Als local kun je vragen van nieuwkomers beantwoorden en met hen in contact komen. Op deze manier komt van alles – van sport- en cultuuractiviteiten tot verschillende inloopspreekuren, samen in één app.

(c) Masha Osipova voor Avanti

Het doel van het team achter de app is het faciliteren van zoveel mogelijk waardevolle connecties. Op deze manier willen ze nieuwkomers eigenaarschap geven om van Nederland meer hun thuis te kunnen maken. Hiermee bestrijden ze eenzaamheid, wat een aanzienlijk probleem is onder nieuwkomers. Tegelijkertijd dragen ze een duidelijke politieke boodschap uit: toelating, opvang en integratie moet er anders – beter – uitzien. Het ideaal? Een wereld waarin iedere nieuwkomer ook daadwerkelijk welkom is. 

Lokale organisaties en individuen kunnen helpen om nieuwkomers welkom te laten voelen. Je kunt je evenementen en workshops gratis op het platform zetten en lokale bewoners en nieuwkomers worden uitgenodigd om met elkaar te chatten via de app. 

(c) Masha Osipova voor Avanti

Waar?

De Welcome app biedt naast een aantal landelijke activiteiten vooral lokale activiteiten aan. Ze zijn momenteel actief in Leiden, Venlo, Dordrecht, Tilburg en sinds kort ook in Almere. Door samenwerkingen aan te gaan met lokale bedrijven, gemeenten en inwoners proberen ze op deze manier een prettig overzicht te bieden aan de nieuwkomers in deze steden.

(c) Masha Osipova voor Avanti

In Almere kun je onder meer iedere maand een aantal van onze activiteiten bezoeken die speciaal voor nieuwkomers worden georganiseerd. Deze zijn natuurlijk te vinden en te boeken via de Welcome app.