aan het woord

Deze vrouwen doen ertoe

Burgemeester Franc Weerwind over de vrouwen in zijn leven

(c) Lisa Zilver voor Avanti

Burgemeester Weerwind vertelt ons over de twee vrouwen die een positieve invloed hebben gehad in zijn jeugd. Zij waren een voorbeeld en inspiratie voor hem. Ook geeft hij ons mee welke politica er volgens hem toe doen en welke actie indruk op hem heeft gemaakt. Degene van wie hij heeft geleerd om vrouwen te respecteren wordt niet buiten beschouwing gelaten, ook al is dit een man.

Altijd positief

Mijn moeder heeft een ongelofelijke carrière gemaakt in het onderwijs in de Haarlemmermeer. Dat zij dit deed naast alle liefde die zij mij en mijn broer gegeven heeft, vind ik bewonderenswaardig te noemen. Mijn ouders werkten beiden, maar een van hen was altijd thuis. Dit zorgde ervoor dat niets onmogelijk was voor mij en mijn broer. Financieel hadden wij het goed, mijn moeder heeft mij wel geleerd dat dit niet vanzelfsprekend is. Ze heeft mij de waarde van geld geleerd door mij te laten sparen voor dingen die ik wilde hebben. Zo maakte ze mij bewust van het feit dat niet alles voor het oprapen lag. Ze vond het ook belangrijk om mij te leren wat de waarde was van de spullen die ik uiteindelijk kocht, en er voorzichtig mee om moest gaan. Dus niet zomaar even snel de winkel binnenlopen en iets kopen, maar ook daarna zorgvuldig met je spullen omgaan.

Dit gold overigens ook voor de liefde naar dieren. Zij leerde mij om voor onze huisdieren te zorgen, of dit nu een kat was of een vogel. Ik leerde dat het belangrijk is om de kooi schoon te maken en eten te geven. En wanneer een dier komt te overlijden, de tijd te nemen om afscheid te nemen. Mijn moeder had een drukke baan en studeerde in de avonden, maar zij nam altijd de tijd om ons deze waarden bij te brengen. Deze waarden pas ik nu toe in mijn werk, door oog en zorg te hebben voor mijn medemens. Ik kan mij inleven in anderen en zie de waarde van de mensen om mij heen. Het is belangrijk om te beseffen, wanneer er iemand tegenover je zit, dat ieder mens anders is opgevoed en dit bepalend is voor de manier waarop deze persoon denkt. Dit is de basis-oriëntatie die mijn moeder mij heeft bijgebracht.

(c) Lisa Zilver voor Avanti

Typerend voor mijn moeder is, dat zij altijd voorspoed zag en een positieve mentaliteit had. Ze leefde in een mannengezin, met haar man en twee zoons én ze werkte op een technische school tussen allemaal mannen. Dat was heel bijzonder. De mooiste herinnering die ik heb met mijn moeder, is dat zij mij en mijn broer leerde schaatsen. Wij zagen alle kinderen om ons heen schaatsen en wilden dit ook. Mijn moeder keek naar de televisie hoe er geschaatst werd en nam mijn broer en mij mee naar een droog slootje en leerde het ons. Zelf kon zij niet schaatsen, maar toch ging ze mee het ijs op. Als het vriest en ik zie mensen schaatsen dan denk ik met een glimlach terug aan dat moment. Ik kan het straatje en het slootje in het dorp waar wij vandaan komen nog precies aanwijzen.

De bindende factor

Mijn familie is heel hecht. Mijn ouders zijn vanuit Suriname hiernaartoe gekomen om te studeren en hun carrière op te starten. Later zijn mijn grootouders ook naar Nederland gekomen. Mijn grootmoeder kon ongelofelijk goed omgaan met geld, ze kon heel goed rekenen en zaken bij elkaar houden. Zij was een bindende factor binnen onze hele familie. Ze was altijd goed op de hoogte van actualiteiten en had hier ook een mening over. In mijn jeugd was zij voor mij iemand tegen wie ik mij afzette maar tegelijkertijd iemand waarvan ik heel veel leerde, door de gesprekken die ik met haar voerde. In de jaren ‘70 hebben mijn ouders haar in huis genomen toen mijn opa overleed. Toen zij ouder werd en het niet goed ging met haar gezondheid besloot zij terug te gaan naar Suriname, waar zij wilde overlijden. Dat was het moment dat ik afscheid van haar nam.

'Dat geld voor die gele Adidas sporttas vergeet ik nooit meer.'

De mooiste herinnering aan mijn oma is het geld dat zij mij gaf om die gele Adidas sporttas te kopen die ik graag wilde hebben. Dat vergeet ik nooit meer. Het ging niet om die tas en de materie, maar om de manier waarop. En toen zij zo verdrietig was dat mijn opa was overleden, las zij mij iets voor. Ik was toen een jaar of twaalf. Er zat zoveel liefde in de manier waarop ze dit las. Onze band was goed, we begrepen elkaar.

Deze vrouwen doen ertoe

Als ik puur kijk naar vrouwen die ik als politica bewonder, dan denk ik aan Catharina (Ien) Dales. Ze heeft een sociale dienst op orde gebracht als directeur, later werd zij minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties. Ze had een relatie met Elizabeth Schmitz, ook politica en oud-burgemeester van Haarlem. Deze vrouw was eigenzinnig en durfde ergens voor te staan. Haar omgang met de media is legendarisch. Ik zie haar nog in een rolstoel zitten met een grote tas op schoot met van die grote gespen erop. De media viel haar lastig en die tas ging heen en weer, ze sloeg die hele cameraploeg weg. Of dat ze tijdens debatten tegen Kamerleden durfde te zeggen dat ze geen antwoord gaf op hun vragen en dat ze zich moesten schamen voor hun vraag. Dit was kenmerkend voor haar. Een vrouw met zoveel kracht, energie en eerlijkheid. Dat vind ik een mooie politica.

'Met een grote tas op schoot, sloeg ze de hele cameraploeg weg.'

Een jongere politica uit deze tijd zou bijvoorbeeld Michelle Obama zijn. Zij heeft op veel mensen indruk gemaakt met haar uitspraken. En Margaret Thatcher, die elf jaar lang de eerste minister van het Verenigd Koninkrijk is geweest. Als kruideniersdochter is zij scheikunde gaan studeren en heeft vervolgens haar eigen lijn uitgezet. Dat zijn politica die er mogen zijn en ertoe doen. Zij hebben accenten gelegd op de (wereld)geschiedenis.

Het besef

Ik heb als kind geleerd van mijn vader dat een vrouw gerespecteerd en gewaardeerd dient te worden. Het begint met het besef wie je leven geeft. Ik leerde van hem dat je als man veel kan, maar niet zonder de toegevoegde waarde van een vrouw in een gezin. De positie van de vrouw in sommige continenten is slecht te noemen. Ik zou graag gelijkwaardigheid zien tussen mannen en vrouwen, over de hele wereld.