aan het woord
Expositie Werkende Moeders
Tussen moederschap en het werkende leven
Toen Valerie Bos voor de tweede keer moeder werd, begon ze in een zoektocht naar de ultieme combinatie tussen het moederschap en het ondernemerschap zich af te vragen: ‘Waarom ben ik zo onzichtbaar? Toen ik zwanger was en net bevallen was ik reuze ‘likeable’ maar eenmaal aan het werk moet je dat moederschap er ‘ff bij doen’. Dat kan toch niet?’
Ze hoopte niet alleen te zijn in die zoektocht en ging daarom in samenwerking met ons een reeks portretten vastleggen van 35 Almeerse moeders, elk met hun eigen verhaal en ervaringen. De expositie genaamd ‘Werkende moeders’ werd in Zaal X van de Kunstlinie gepresenteerd en kunnen nu ook hier bekeken en gelezen worden.
Maaike: “Ik combineer mijn werk met het moederschap door continu te plannen, af te stemmen met mijn partner en zo veel mogelijk de zorg te delen. De grootste uitdaging? Hoe andere mensen jou zien als working mom. Kennelijk wordt er nog steeds meer van moeders verwacht dan van vaders. Vooral toen mijn twee oudste dochters klein waren, was het not done om 4 dagen te werken; 3 was de max. Vaak werd mij gevraagd of dat niet te veel was. Mijn toenmalige partner werkte 5 dagen. Hem werd dat nooit gevraagd. Een bijzondere les: de woordenschat van een kind brengt je in bijzondere situaties. Zo kwam ik er na een hele tijd achter dat hij met ‘kilometer’ een weegschaal bedoelde.”
Sarah: “Ik ben moeder van 5 geweldige dochters met stuk voor stuk een eigen karakter. De oudste 3 komen uit mijn eerste huwelijk. Ik heb er een aantal jaar alleen voor gestaan. Dit was pittig, maar het gaf ook voldoening om te ervaren hoe krachtig je als vrouw kan zijn. Tegelijk met de scheiding kreeg ik een nieuwe baan, een nieuw huis en probeerde ik mijn hoofd boven water te houden. Ik wilde geen steken laten vallen op werk, moest er zijn voor mijn meisjes en vergat daardoor vaak mijzelf. Sinds 4 jaar ben ik gelukkig met mijn huidige partner en ben ik liefmoeder van mijn dochter Yule. Mijn aanstaande Mart helpt mij heel erg veel. Hij is chef-kok geweest en kookt heerlijk voor ons en doet veel in het huishouden. Zonder hem was mijn leven chaotischer. Vorig jaar kregen wij onze liefdesbaby Pip. Ons gezin kent verschillende samenstellingen. Om het weekend zijn wij met z’n drieën, doordeweeks met z’n vijven en om het weekend zijn we compleet met z’n zevenen. Uiteindelijk is alles teamwork. Ik werk fulltime, studeer deeltijd bedrijfskunde en probeer er ondertussen voor te zorgen dat ik bij alle belangrijke momenten van de meisjes aanwezig ben. In de dagelijkse praktijk help ik mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt richting werk. Voor de moeders in mijn caseload wil ik een inspiratie zijn door te laten zien hoe je een (groot) gezin draaiende kan houden en daarentegen ook ruimte voor jezelf kan maken. Tip? Je kunt niet alles perfect doen en dat is oké! Wees lief voor jezelf en accepteer dat sommige dagen hectisch zullen zijn.”
Deveney: “Ik ben minder gaan werken en mag mijn uren flexibel indelen, zodat ik bijvoorbeeld mijn zoontje naar school kan brengen. De grootste uitdaging? Het vinden van balans in energie om naast werken en zorgen ook een leuke moeder, partner en vriendin te zijn. Het vinden van tijd voor mezelf en hoe ik die tijd invulling geef, vind ik echt lastig. Tip? Het is oké om om hulp te vragen en het is oké als je soms even uit balans bent. Spreek je uit. Vaak kom je erachter dat je niet zo alleen bent als je soms denkt.”
Fatima: “Momenteel zit ik in een burn-out, omdat de combinatie van een niet prettige werksfeer en moeder zijn van 2 peuters die niet naar de opvang gingen, zijn tol heeft geëist. Mijn kinderen gaan nu 3 dagen naar het kinderdagverblijf zodat ik kan bijtanken. Ik ben aan het re-integreren en daarnaast ook zzp’er. Mijn kinderen (gezin) staan ten alle tijde op 1. De grootste uitdaging? Jouw werkgever verwacht dat jij je werk op 1 hebt staan. Echter is dit als werkende moeder eigenlijk niet haalbaar. Je probeert natuurlijk alle ballen hoog te houden, maar met (jonge) kinderen kun je alles zo perfect gepland hebben en toch lopen je dagen anders en krijg je te maken met de ene uitdaging na de andere. Je voelt je vaak schuldig naar je werk toe en andersom naar je kinderen. Tip? “A job is a job, it’s a way to pay for a living, but that’s it. Don’t let it define your happiness. You work to live, not live to work. Work on what makes you happy.””
Charlotte: “Ik ben altijd op zoek naar balans; in alles. Toen ik zwanger was van Charly hebben we samen besloten dat ik het eerste jaar niet zou werken en volledig voor de baby zou zorgen om mezelf rustig te laten wennen aan het moederschap en de baby. De grootste uitdaging? Dat je afhankelijk bent van anderen om de beste/leukste/prettigste versie van jezelf te kunnen zijn, als je meer wilt dan alleen moeder zijn. Tip? Zorg goed voor jezelf, want dan kun je ook goed voor je kind/gezin zorgen. Neem tijd om zelf even een koffietje te gaan drinken, een wijntje te doen met een vriendin, een massage te nemen of je nagels te laten doen; zonder kind. Maak tijd en ruimte voor jezelf om je batterij op te laden. Breng je kind een paar uurtjes naar de opvang om te werken (aan/voor jezelf), zorg dat je jezelf niet verliest in het moederschap door jezelf weg te cijferen en alles zelf te willen doen, want dat is niet hoe het werkt.”
Anneke: “Ik werk fulltime en zorg fulltime voor mijn kinderen. De grootste uitdaging? De planning, een tekort aan tijd en het onbegrip binnen de zakelijke wereld voor de keuze om ook fulltime moeder te zijn. Tip? Doe wat voor jou het beste voelt en laat je niet leiden door meningen van anderen.”
Nathalie: “Ik ben ondernemer en als ouder van 4 basisschoolkinderen heb ik besloten mijn expertise in marketing, sales en arbeidsbemiddeling in te zetten om een mogelijke invoering van een vierdaagse schoolweek in Almere te voorkomen. De keuze om mijn fulltime baan met meer dan 10 uur reistijd per week op te zeggen om lokaal te gaan ondernemen, is de beste keuze die ik heb gemaakt voor mezelf en mijn gezin. De grootste uitdaging? Flexibiliteit en wendbaarheid die van je wordt verwacht als moeder in een samengesteld gezin met 4 kinderen. Tip? Choose your battles! En lees het boek: “Help, ik heb een puber” van Kluun. Dit boek is ook toepasbaar op jongere kinderen. Kom erachter welk type ouder je partner en jij zijn, welk type kind je kind is en leer elkaar beter begrijpen.”
Michelle: “Ik combineer het moederschap met mijn werk door een goede verdeling te maken met mijn man in het huishouden en in wie ons zoontje haalt of brengt. Plus: ik zet hulp in van ouders, vriendinnen en 2 dagen kinderdagverblijf. De grootste uitdaging? Genoeg tijd en energie overhouden voor mijzelf.”
Vanity: “Ik ben vorig jaar november begonnen met een zij-instroom traject om een carrière switch te verwezenlijken. Ik werk 3 dagen in de week. Doordeweeks ben ik overdag op maandag en woensdag met mijn jongens. Mijn partner is vrij op vrijdag en is dan overdag met de jongens. Ze gaan een dag naar de opvang en een dag naar de grootouders. Het is ultiem teamwork! We brengen de kids om en om naar bed en proberen de nachten (want Benja slaapt nog niet door) ook zo goed mogelijk te verdelen. Op werk ben je Vanity en thuis ben je mama en vrouw. Ik vind het daarom ook wel heel fijn dat ik naast mama zijn (wat ik heel gaaf en mooi vind) ook goed mag zijn voor iets anders. Voorheen had ik een baan als analist, wat ik niet leuk vond. Het verdiende goed, ik kon vanuit huis werken en het had veel flexibiliteit. Als mama klinkt dit perfect, maar als je iets doet wat je niet leuk vindt, dan gaat het je tegenstaan en kan het je humeur beïnvloeden. Ik ben zo blij dat ik de knoop heb doorgehakt en heb gekozen voor een baan die beter bij mij past en waar ik passie voor heb. Ik vind dat ik hierdoor ook een leukere moeder ben en vind het een tof idee dat ik een voorbeeld geef aan mijn jongens. Als je graag iets wilt, ga er dan voor! Om nog terug te komen op de vraag hoe combineer je het moederschap (terwijl ik aan het koken ben voor de komende dagen). Kinderen zijn wat mij betreft het grootste geschenk dat er bestaat en daarvoor zou je zo alles opgeven. Maar om een goede moeder te zijn mag jíj? (moeder) er ook zijn. Het is daarom ook zo belangrijk om jezelf niet uit het oog te verliezen. Door werk te doen wat ik echt leuk vind, heb ik ook tijd voor mezelf en kan ik een présente, vrolijke en energieke mama zijn. Eén en al dankbaarheid! De grootste uitdaging? Het avondeten voorbereiden op de dagen dat ik werk. Ook schoonmaken is pittiger als er een peuter om je heen rent en een baby die net op dat moment honger heeft. Hiernaast zou ik ook graag weer fit willen worden, maar tijd (en energie) om te sporten is vaak ver te zoeken. Het is best druk en het is soms een uitdaging om in de drukte rustig te blijven in je hoofd. Geniet van elk moment met je kinderen. Als je kindje in de avond wakker wordt en lekker bij jou in bed wil liggen, terwijl je super moe bent en er weer vroeg uit moet: geniet er dan van. Er komt een moment dat ze groot worden en dat deze momenten herinneringen zijn.”
Noortje: “Ik ben onlangs van baan gewisseld, omdat ik minder reistijd wilde en niet meer ‘s avonds verplicht bij evenementen op kantoor wilde zijn. Dit bevalt tot nu toe goed. Ik werk 4 dagen en ik ben een dag thuis met onze dochter. Dit is echt onze dag. We gaan dan meestal even met z’n tweetjes op stap of we vragen oma mee. En als papa thuiswerkt, lunchen we samen. Deze dag heb ik zelf ook nodig om weer de rust te vinden en natuurlijk ook om een nog betere band te krijgen met mijn kind. Tip? Blije moeder = blij kind = blij gezin. Doe wat goed voelt voor jou! Voel je druk vanuit je omgeving om bepaalde dingen te doen waar je eigenlijk niet achterstaat? Niet doen! Ik heb voor een aantal dingen gekozen die hoogstwaarschijnlijk de zogeheten ‘moedermaffia’ zouden afkeuren, maar ik werd er blij van! En mijn kind en gezin daarmee ook. Dus lekker zelf die keuzes maken.”
Jasmijn: “Ik ben van baan gewisseld om minder te kunnen werken en het moederschap te kunnen combineren. De grootste uitdaging? Het los moeten laten van de zorg voor mijn dochter. Tip? Het loslaten wordt makkelijker door los te laten.”
Valerie: “Ik ben ondernemer en het moederschap heeft daar een hele fijne plek naast gevonden. Ik leer elke dag nieuwe dingen van mijn kinderen die ik weer toepas in mijn werk. Ze maken mij creatief, zacht en veerkrachtig. De grootste uitdaging? Bewust blijven groeien en leren en je niet laten verleiden tot het tropenjaren chagrijn waar we snel in verzanden. Het is zwaar en veel en groots. Daar mogen we wel wat eerlijker over zijn naar elkaar. Maar het is ook ongelofelijk leuk en bijzonder. Ik had het voor geen goud willen missen! Tip? Blijf opkomen voor jezelf en maak je hard voor dat wat jij belangrijk vindt. We worden als vrouwen geacht alles te dragen, maar onze partner en omgeving spelen een cruciale rol in het geheel. We zitten erg vast in het systeem met elkaar en hebben het traditionele kerngezin als norm verheven. Als dat voor jou werkt is dat natuurlijk goed. Maar wens je meer vrijheid, autonomie of heb je een visie die gehoord moet worden? Spreek je uit, juist thuis, maak het verschil en wees een voorbeeld!”
Claudia: “Mijn kinderen hebben mijn prioriteit. Alles wat ik doe probeer ik zo veel mogelijk om hun schema heen te plannen. De grootste uitdaging? Opvang voor de kinderen verzorgen. From Girl: As a woman, it is hard to win. We grow up and have children, but aren’t allowed to talk about how we miss life before them or how tired we are. Or if we grow up and decide not to have them, then there must be something wrong with us and were just being selfish. If we stay home to raise them, then we are lazy and don’t contribute much. But if we have a career then what kind of woman are we to leave our children to grow with someone else? As a woman, it’s just so hard to win.”
Kimberley: “Ik combineer mijn werk en het moederschap dankzij veel hulp van onze oma’s. De grootste uitdaging? Energie hebben voor je kinderen na een werkdag. Eigenlijk wil je dan gewoon uitrusten, maar je moet eerst nog je kinderen aandacht geven. Dat lukt soms niet. Tip? Deel je ervaringen met andere moeders, want wat je meemaakt is niet uniek. Je vindt steun bij elkaar.”
Amy: “De grootste uitdaging? Vertrouwen in het feit dat je het goed doet en dan met name voor jezelf. Er komt onwijs veel op je af, er wordt van alles van je verwacht en er verandert zoveel. Het blijft een continue strijd om dicht bij mijzelf te blijven en mij niet te laten leven door wat ik denk dat anderen van mij verwachten of wat ik zou moeten doen. Tip? Om hulp vragen maakt je geen slechte(re) moeder, maar kan er juist voor zorgen dat je een betere moeder wordt! Je kunt niet alle ballen altijd overal volledig omhoog houden. Het is oké om te prioriteren, keuzes te maken en het samen te doen.”
Biza: “Ik vind het combineren van werk en het moederschap een flinke uitdaging. Het is meedeinen met de waanzin van de dag, waarbij prioriteiten stellen soms best lastig is. Het ideaalbeeld dat ik had en de (eventuele) verwachtingen van anderen laat ik steeds beter los. Ik werk 3,5 dag in de week, zodat Nalîn niet elke dag na schooltijd naar de buitenschoolse opvang hoeft. De tijd samen, waarin ik de tijd heb om onderdeel van haar wereld te zijn en ze een rijkere invulling van haar week kan hebben, vind ik fijn en belangrijk. Woensdagen gaan we na schooltijd direct door naar dansles en op vrijdagen is er altijd wel een speeldate, vaak bij ons thuis. Fulltime werken zie ik niet zitten en we hebben het geluk dat het financieel gezien ook niet nodig is. De grootste uitdaging? Ik ben een alleenstaande moeder, met een baan die ook veel van me vergt. Om de grote brei aan to do’s behapbaar te maken ‘knip’ ik het in stukjes, stel ik prioriteiten en geef ik mezelf meer coulance. Tijd voor jezelf nemen is enorm belangrijk, maar dat vind ik wel de grootste uitdaging. Het is af en toe vereenzamend om elke avond alleen op de bank te zitten, wetende dat vrienden een partner naast zich hebben zitten of de hort op zijn. Als ik tijd heb om buitenshuis iets voor mezelf te doen, merk ik vaak dat ik daar te moe voor ben. Voor mij zit opladen in rust nemen. Rust nemen door thuis wat te keuvelen met muziek aan, te wandelen in de natuur en rond 22 uur naar bed te gaan. Zolang Nalîn en ik gelukkig en gezond zijn, maakt andermans eventuele teleurstelling me steeds minder uit. Prestatiedruk heeft plaatsgemaakt voor een gevoel van content zijn. Tip? Het moederschap gaat met ups en downs. Die downs kun je niet vermijden, hoe hard je ook je best doet. Een moeder die fouten maakt, zichzelf dat niet te zwaar aanrekent en ervan leert, is gezond realisme aan je kind meegeven. Ik herinner me een moment van ongeveer 2 jaar geleden: we waren allebei ziek en overal lag schone was die opgevouwen moest worden, de wasbak puilde uit met vaat en ik had een stapel post en to do’s. Het voelde alsof ik omringd werd met spoedjes, prioriteiten en mensen die per direct iets van me wilden. Ik was flink gestrest en Nalîn merkte dat. Ze legde haar hand op m’n schouder en zei: ‘Mam, waarom ben je zo gestrest? Zullen we samen een filmpje kijken? Dat is echt heel leuk als je ziek bent’. Ze zette me liefdevol en teder met beide benen op de grond. We hebben de rest van de dag de ene na de andere film gekeken en ik genoot intens van het samen ziek zijn.”
Leticia: “Ik werk fulltime en doe dat een groot deel vanuit huis. Vaak ga ik ‘s avonds door om tijd in te halen die het moederschap overdag heeft ingenomen. De grootste uitdaging? Het schuldgevoel wanneer werk voor moet gaan en het gebrek aan familie om ons heen om te helpen.”
Cheryl: “In het combineren van werk en moederschap zijn mijn familieleden essentieel. De grootste uitdaging? De vrijheid die je niet meer hebt. Motto? Je kan alleen maar je best doen. Do what you got to do!”
Anuschka: “Ik ben erg blij met de flexibele werktijden bij mijn huidige werkgever. Zo begin ik de ene dag om 07.00 uur, maar als ik de kids naar school moet brengen om 09.00 uur. Ook het kunnen werken vanuit huis is erg fijn als je moeder bent! De grootste uitdaging? Dat veel vakantie-uren opgaan aan zieke kinderen of een opvang die sluit zonder vangnet van familie in de buurt. “It takes a village to raise a child.” Maar waar is dat dorp te vinden in onze individualistische samenleving? Door de combinatie van het moeder zijn en ons werk blijft er vaak weinig tijd over voor onszelf. De weinige tijd vullen we vaak met klusjes in huis. Hierdoor zijn we vaak overvraagd en overwerkt. Waarom maken we het onszelf onnodig moeilijk? Er bestaan mogelijkheden om ons eigen dorp te creëren met een beetje durf als we het gesprek aangaan met mede-opvoeders. Je bent niet de enige die bepaalde issues ervaart. Veel opvoeders hebben hier last van, maar we houden liever onze mond en zetten onze pokerface op dat alles goed gaat. Waarom doen we onszelf dit aan? Laten we elkaar een beetje helpen, waardoor we ook onszelf helpen!”
Sabine: “Ik combineer het moederschap door onder schooltijd te werken en toch minder te werken dan voorheen. Soms is hij bij zijn vader, dan kan ik wat extra uurtjes meepakken. En heel soms gaat hij even mee naar de salon. De grootste uitdaging? Als je zoontje ziek is en je agenda vol staat. Met een eigen salon is dat soms lastig te combineren, omdat het onverwachte dingen zijn. Maar alles komt altijd wel goed! Tip? Work hard, play harder.”
Stefanie: “Ik combineer het moederschap en mijn werk door goede afspraken te maken met mijn werk, man, familie en het kinderdagverblijf. De grootste uitdaging? Het gevoel soms te moeten kiezen voor je werk of je kinderen. Het gevoel dat je of je werk te kort doet of je kinderen. De optimale balans vinden is gevoelsmatig continu een uitdaging. Tip? Sta achter je eigen keuzes en laat niemand die voor je nemen. Hoe zelfverzekerder je in het leven staat, hoe makkelijker je vorm geeft aan het moederschap in combinatie met je werk.”
Naomi: “Ik ben gestopt met zzp-werk, omdat het bijna altijd lastig te combineren was met de zorg die Brun van mij nodig had. Hij heeft autisme en heeft extra uitleg, structuur en begeleiding nodig bij dagelijkse maar vooral bij nieuwe dingen/situaties. Als zzp’er had ik al snel een schuldgevoel. Ik kon werk en privé maar moeilijk uit elkaar houden en had het gevoel dat ik voor mijn kind en voor mijn werk niet genoeg tijd en aandacht had. Ik woon nu op loopafstand van mijn werk. Brun kan met mij mee naar school. We zien elkaar pas weer nadat school is afgelopen, want ik werk gelukkig altijd in een andere groep. Er is zoveel rust. Ik snap het hele systeem beter waar je in komt als je extra ondersteuning/hulp nodig hebt voor je kind. Ik wilde met mijn werk altijd heel graag een verschil maken in de wereld. Nu kan ik dat al met een knuffel, talent en kracht zien waar anderen het nog niet zagen. Luisteren en ruimte geven aan de kanten van de kinderen die al snel onderdrukt worden in onze samenleving. Ik heb eindelijk het gevoel dat ik ook daadwerkelijk een verschil maak. Dat had ik niet snel met mijn zzp-werk. Ik heb niet langer het gevoel alsof ik niet genoeg kan geven. Ik ben echt aanwezig en heb tijd voor Brun. Ik voel mij weer een goede moeder. De grootste uitdaging? Dat er weinig begrip is als je even niet weet hoe je alles moet plannen en oplossen. Ik heb het gevoel dat er altijd veel op een moeder gesteund wordt; emotioneel maar ook voor sturing. Je bent altijd degene die weet wanneer welke afspraak is, waar de spullen zijn, wat er gegeten moet worden etc. Net als op werk. Er zijn hoge verwachtingen, zeker over hoe beschikbaar je voor iedereen moet zijn. Ik ben geen Zwitsers zakmes en die verwachting is er vaak wel. Tip? Blijf hulp vragen waar het kan. Jij hoeft het niet allemaal op te lossen en te bedenken. Het samen doen is denk ik één van de belangrijkste aspecten van moeder zijn. Dan bedoel ik niet het traditionele plaatje van een gezin. ‘Samen’ ziet er voor iedereen anders uit: vrienden, vriendinnen, familie, school, zorgverleners, noem maar op. Verzamel, als het kan, mensen om je heen die voelen als familie. Durf te blijven vragen en te steunen op anderen.”
Sandy: “Hoe ik beide combineer? Ik grap altijd: “niet”. Ik beoefen mijn werk uit met veel passie en bevlogenheid, en meer kan ik er niet van maken. Ik vraag als moeder misschien andere dingen qua flexibiliteit, maar ik denk ergens te werken waar dit geen problemen oplevert. Ook doe ik het niet alleen thuis, maar met mijn partner. De grootste uitdaging? Ik vind de verlof situatie zorgwekkend. Je kind is nog zo klein als je weer als moeder aan het werk moet. Net als borstvoeding geven of kolven tijdens je werk. Onze maatschappij is hier niet op ingericht. Tip? Als je werk niet begrijpt dat je moeder bent, ga dan alsjeblieft (binnen je mogelijkheden) ergens anders werken. Vertrouw op jezelf!”
Ilse: “Ik schrijf onder schooltijd, wanneer mijn dochter slaapt, ze tv kijkt of wanneer ze bij haar vader is.”
Barbara: “Ik werk 3 dagen in de week. Mijn werk is heel flexibel, en kan net zo goed in de avonduren of weekenden gedaan worden. Ik werk ook vaak thuis. Kenzo gaat niet naar de opvang. We lossen het dus samen met de oma’s en opa’s op en in de zomervakantie met vriendinnen. De grootste uitdaging? Schuldgevoel!! Schuldig voelen tegenover Kenzo als ik iets meer tijd besteed aan werk en ook andersom! Soms heb ik het gevoel dat ik tijd tekort kom. Ik voel vaak onbegrip dat moeder zijn ook een fulltime baan is. Tip? Mijn favoriete gouden tips van de afgelopen 2 jaartjes: 1. Neem het niet zo serieus. De andere moeders doen ook maar wat. 2. Toegeven aan je kind dat je een kut dag hebt, voelt als een opluchting.”
Marcida: “Ik werk 4 dagen. Mijn dochter gaat 2 dagen naar de opvang, een dag werk ik thuis met haar en de andere dag passen mijn ouders op. De grootste uitdaging? Het plannen van alles met je kleintje. Tip? Doe het lekker op je eigen manier, doe wat je kan en zeg ‘nee’ als het niet uitkomt.”
Safira: “Ik heb een goede planning waardoor ik ruimte houd voor flexibiliteit. Ik betrek mijn kind ook weleens bij mijn werk, zeker als dat betrekking op haar leeftijd heeft. Ik vraag haar om haar mening of ze pakt nieuwe sportspullen uit. Ik heb een companion die mij de ruimte en flexibiliteit geeft in het combineren van werk en moederschap. De grootste uitdaging? Voordat ik voor mezelf begon, merkte ik weinig begrip: een koelkast voor gekolfde melk was onzin, net als naar huis gaan van werk. Papa kan toch voor haar zorgen? Dit heeft meegespeeld in de keuze voor mijzelf te gaan werken en nu in mijn werk mama´s te betrekken.”
Annemette: “Ik combineer het moederschap door bewuste keuzes te maken, bijvoorbeeld dat ik dichtbij huis werk in deze tropenjaren en daardoor in de buurt ben als er een kind onverwacht opgehaald moet worden. Ik werkte lang 4 dagen, maar sinds de komst van ons pleegzoontje werk ik een dag minder en probeer ik me ook te limiteren wat betreft vrijwilligerswerk en extra klussen voor een pop-up onderneming waar ik ook bij betrokken ben. Als ik te veel hooi op mijn vork neem heeft dat effect op ons hele gezin. Daarnaast sta ik bijvoorbeeld vroeger op dan de rest van ons gezin om alvast even (werk)tijd te hebben voor mezelf voor ik de kids wakker maak en ga klaarmaken. Ik probeer gehaast te voorkomen. Dat is voor niemand van ons goed, maar de werkdagen zijn ook strak gepland, meestal zonder dat de kinderen dat door hebben of er last van hebben. Een flexibele werkgever is ook essentieel voor mij, zodat ik, als het nodig is, er voor de kinderen kan zijn en dat werk dan ‘s avonds of in het weekend kan doen. De grootste uitdaging? Op mijn niet-werkdagen vind ik het soms moeilijk om in aandacht bij mijn kinderen te zijn als er werkdingen spelen. Daar ben ik soms door afgeleid. Ook heb ik (vaak in de winter met al die virusjes) geen energie aan het eind van de dag voor de 1000 dingen die nog moeten gebeuren en het opruimen van het huis als iedereen op bed ligt. Hierdoor is het in huis vaak een veel grotere chaos dan ik zou willen. Tip? Toen mijn eerste dochter was geboren, werkte ik bij een stichting in een jong team waar niemand kinderen had en het moeder zijn voor mijn gevoel vooral een nadeel was. Ik ben toen overgestapt naar een functie voor gezinnen die in armoede leven en waarbij het in gesprek met die ouders (vooral moeders) juist een voordeel was dat ik ook moeder was. Dat vond ik heel fijn en voor mij zorgde het er ook echt voor dat ik het moederschap positiever beleefde. Ik denk ook dat je dit minder letterlijk zou kunnen doen: zoeken naar voordelen van je moederschap voor je werk.”