aan het woord

Groene ontwikkeling

Hoe stad en natuur met elkaar vervlochten moeten worden

(c) Lisa Zilver voor Avanti

In 2022 komt de Floriade naar Almere. Urban Greeners was al vanaf het begin betrokken bij de opbouw. Hun doel? Jonge ondernemers mee laten bouwen en daarmee een jong publiek bereiken. Van productontwikkeling tot aan evenementen: ‘We hebben al heel veel toffe samenwerkingen kunnen realiseren in ‘tuinstad’ Almere.’ Een bijzondere ontdekking was de link tussen groen en hiphop.

Voor Boj van den Berg (35) begon het in 2011. Door zijn achtergrond in planologie en stedenbouw werkte hij mee aan het bidbook om de Floriade naar Almere te halen. Hij raakte gefascineerd door de geschiedenis én toekomst van de stad. Binnen veertig jaar groeide Almere uit tot een stad met 200.000 inwoners en heeft het de ambitie om een ‘tuinstad’ te zijn en te realiseren. Hoe ziet dit er over 50 jaar uit met ‘volwassen’ groen?

(c) Lisa Zilver voor Avanti

‘De Floriade werd in 2012 voor Almere gemarkeerd als een stip aan de horizon. Een stip die niet alleen een extra boost zou geven aan de oorspronkelijke gedachte van Almere om een tuinstad te zijn, maar ook om de stad internationaal op de kaart te zetten.’ zegt Boj. ‘Bijzonder aan de nieuwe wijk die door de Floriade wordt gebouwd, is dat eerst het landschap gerealiseerd is, nog voor dat er gebouwen kwamen.’

De Nederlandse Tuinbouwraad, merkeigenaar van de Floriade, wilde graag jonge ondernemers betrekken bij de Floriade en daarmee een jonger publiek bereiken. In 2014 richtte Boj samen met vier anderen Urban Greeners op, een stichting die als doel heeft om jonge ondernemers aan te trekken die mee willen bouwen. Bouwen aan de Floriade, maar ook op andere plekken binnen Almere met allerlei initiatieven en evenementen proberen om de stad te vergroenen. Inmiddels zijn er tientallen jonge, groene ondernemers bij Urban Greeners aangesloten en blijven Boj en zijn collega’s nog altijd actief met startups benaderen, projecten opstarten en iedereen met elkaar verbinden.

(c) Urban Greeners

Urban Greeners organiseerde bijvoorbeeld drie keer het programma voor het GROW Festival. Op dit hiphop festival was een algenshisha lounge waar bezoekers zuurstof konden doneren aan de algen en een algencocktail kregen, en een tiny plantendisco waar planten zorgden voor discolicht. ‘Door de planten aan te raken komt er elektriciteit vrij. Deze energie kun je omzetten in licht,’ legt Boj uit.

Het was best spannend om te zien hoe het urban publiek zou reageren. Maar de reacties waren zeer positief. ‘Natuurlijk kwamen ze voor de muziek. Maar ondertussen aten en dronken ze de producten van de groene startups, en vonden ze het ook interessant om te zien wat er allemaal mogelijk is. Veel jongeren die vaak in de sportschool zitten, hadden bijvoorbeeld nog nooit nagedacht over waarom algen in shakes worden verwerkt.’

(c) Urban Greeners

Op het Floriadeterrein heeft Urban Greeners het landschap van Utopia-eiland heringericht. ‘Het was de eerste bereikbare plek op het terrein – het andere eiland was nog niet toegankelijk. Een groep van Urban Greeners heeft een groenplan ontworpen waarmee we het eiland rijker en biodiverser konden maken. Maar ook hoe we het zo konden inrichten dat we er onze evenementen konden houden.’ Op het eiland kwamen onder meer een voedselbos, bostheater en een buitenklaslokaal.

(c) Urban Greeners

Urban Greeners is een collectief dat ondersteunt bij de opstartfase van een project: uiteindelijk moet de ondernemer er zelf een lange termijn project van maken. Boj is bijvoorbeeld trots op Drijfveer, een drijvende vergaderlocatie van lokaal hout en Almeerse wol, hennep en verf, die door het hele Floriadeterrein dobbert. Hierbij waren veel verschillende partijen en mensen uit Flevoland betrokken. ‘De opening was dan ook erg bijzonder,’ voegt hij toe.

(c) Lisa Zilver voor Avanti

Tijdens de Floriade Expo 2022 brengen ze alle Urban Greeners samen op een eigen kavel. Ze zijn aanwezig met een expositie, een kiosk en een programmering, zodat mensen kennis kunnen maken met diverse startups die betrokken waren bij de Floriade. Boj kijkt er erg naar uit. ‘Alle bewegingen die op gang zijn gebracht, alle ondernemers samen zien: super tof.’

(c) Lisa Zilver voor Avanti

Door de jaren heen zijn hem diverse dingen opgevallen. Allereerst dat Almere het groots aanpakt wat betreft groene stadsontwikkeling. Ook op het Floriadeterrein is dit uniek: ‘Het groen is hier eerst gerealiseerd, en daar wordt de toekomstige stadswijk Hortus ingepast. Dus niet eerst een zandvlakte waar gebouwen op komen, maar eerst de bomen en het groen’ aldus Boj.

(c) Urban Greeners

Daarnaast viel hem de hiphopcultuur hem op. ‘De urban hiphopscene is groot in Almere, én super creatief,’ zegt hij. ‘We hebben veel bijzondere samenwerkingen kunnen realiseren. Momenteel zijn we bezig met het project: ‘Sound of Almere’. Vijf componisten trekken door Almere en nemen het geluid van de stad op. Op basis van die oogst maken ze nummers.’

De nummers worden aan het einde van dit jaar uitgezonden op streamingdiensten. En dit is nog maar het begin, want het werk houdt natuurlijk niet op na 2022. Individuen of partijen die een projectidee hebben, en startups die zich aan willen sluiten, kunnen contact opnemen met Urban Greeners via de www.urbangreeners.com.