aan het woord

Juultje en Hester starten zelfoogsttuin ‘Groene Pluk’

(c) Masha Osipova voor Avanti

Je baan opzeggen en samen een heel nieuw hoofdstuk instappen door een zelfoogsttuin te starten: dat is wat Juultje en Hester doen. Afgelopen zomer hakten ze de knoop voor ‘Groene Pluk’ door en nu staan ze aan de start van het eerste seizoen. Met een abonnement, een oogstaandeel, kan je een jaar lang wekelijks groenten, kruiden en/of bloemen komen oogsten. We gingen bij hen langs en zagen de allereerste zaadjes de grond in gaan. Een ultiem nieuw begin!

Hoe kwamen jullie tot het idee voor een zelfoogsttuin?

Juultje: “Toen ik naar Almere verhuisde wilde ik graag een pluktuin en voedselcoöperatie starten in mijn nieuwe buurt.Tijdens een online vergadering van de bewonersvereniging gooide ik dat idee op en Hester zag een pluktuin ook wel zitten. Daar begon het. Eerst hebben we gekeken of dit kon in onze wijk, maar we kwamen er al snel achter dat in een nieuwbouwwijk iedere vierkante centimeter een bestemmingsplan heeft. Dat werd het dus niet. Uiteindelijk zijn we wel een tuin gaan runnen, namelijk de Moestuin Voedselbank in Almere Poort. Dat vonden we super leuk en hebben we 2 jaar lang gedaan. Daar merkten we dat we prima kunnen samenwerken en dezelfde passies delen.”

Hoe kwam het van dit losse idee tot wat Groene Pluk nu is?

Juultje: “Ongeveer een jaar geleden kwam vanuit Burgerboerderij Oosterwold de vraag of wij daar een tuinderij wilden starten. Op het erf van de Burgerboerderij zitten al allemaal creatieve, duurzame initiatieven en vanaf het begin hebben Diana en Arnold, de initiatiefnemers van de boerderij, de wens gehad om daar ook een tuinderij aan toe te voegen. Ik had inmiddels de opleiding voor biologisch-dynamische landbouw aan de Warmonderhof bijna afgerond, en Hester en ik hadden elkaar dus al een tijdje gevonden op het groene en sociale vlak. Toen die vraag kwam, voelden we direct dat dit zomaar de match zou kunnen zijn.” Hester: “We hebben onszelf nog even de tijd gegund om er ook rationeel over na te denken. Je start toch een eigen onderneming en zal er ook van moeten kunnen leven. Afgelopen zomer werd uiteindelijk de knoop doorgehakt en hebben we ons ingeschreven bij de KvK. Zo werd zelfoogsttuin Groene Pluk geboren. De afgelopen maanden hebben we ontzettend veel werk achter de schermen verricht. Van een administratief systeem opzetten tot een huisstijl creëren, van harken en zaden kopen tot een planning maken voor de verschillende teelten. Sinds een paar weken is ook het fysieke werk begonnen met het bouwen van een kas en vanochtend zijn we gestart met de contouren bepalen voor de verschillende delen van de tuin. Nu moeten er bedden komen en gaan we starten met de eerste zaden zaaien in de kas. Die zullen ongeveer eind april tot de eerste oogst komen.”

(c) Masha Osipova voor Avanti

Hoe werkt jullie zelfoogsttuin?

Hester: “We gaan van alles verbouwen: kruiden, rond de zeventig soorten groenten en ongeveer net zoveel soorten bloemen. In de kas komen bijvoorbeeld radijs, paksoi, allerlei slasoorten en tomaten. Op het veld komt ook van alles: van mais tot koolsoorten, hoog en laag, noem het maar op. We willen mensen die komen oogsten natuurlijk zo gevarieerd mogelijk wekelijks iets kunnen aanbieden. Als de zomer voorbij is,doen we nog een derde teelt in de kas, zodat we in het najaar meer dan alleen koolsoorten hebben maar bijvoorbeeld ook bladgewassen. Het leukste zou zijn als mensen recepten gaan uitwisselen en zo nieuwe groenten leren kennen.” Juultje: “Met een abonnement, een oogstaandeel, kan je een jaar lang wekelijks bij ons komen oogsten. We zetten vlaggetjes neer en op basis van het lijstje wat wij mensen geven kun je zien waar je heen moet en hoe je dat moet oogsten. Een oogstaandeel gaat per mond die je voedt. Heel jonge kinderen zijn gratis en voor 10 tot en met 17 jaar betaal je een klein bedrag. Zo willen we het ook niet te duur maken als je met een gezin van 4 bent. Je kan natuurlijk ook kiezen om als gezin van 1 oogstaandeel te eten en de rest aan te vullen met producten uit de winkel.”

Hester: “Bij de bloemen kan het wat spontaner. Waar we bij de groenten moeten plannen en verdelen, geldt bij de bloemen dat hoe meer je plukt, hoe meer er groeit. Je kan naast een oogstaandeel ook een strippenkaart nemen van 5 of 10 keer of eenmalig een boeket komen plukken. Naast dat een bloementuin natuurlijk leuk is, werkt het ook mee in de biodiversiteit. Zo gaan we tussen de groenten eetbare bloemen zaaien en als groenbemesters komen er bijvoorbeeld zonnebloemen. Die hebben als functie dat dat vak even rust heeft, maar ze doen ook de insecten een plezier en kunnen dan geplukt worden voor boeketten.”

Hoe willen jullie de tuin toegankelijk maken?

Hester: “We hebben een solidair betaalsysteem met de gedachte dat een boer of een tuinder een eerlijk loon verdient en dat je tegelijk als plukker kan betalen naar wat je kan dragen. Zolang er genoeg mensen die het kunnen dragen voor het hoogste bedrag kiezen, kunnen er ook genoeg mensen voor het laagste bedrag gaan die dat minder kunnen dragen. Dan is het alsnog niet super laagdrempelig voor mensen met een laag inkomen, maar we zijn wel op zoek naar manieren waarop we de drempel kunnen verlagen. We hebben met donaties bijvoorbeeld een asielzoeker een abonnement voor een laag tarief kunnen geven en we denken mee met de gemeente Almere over de stadspas die eraan komt zodat je niet alleen voor minder geld lid kan worden van een sportvereniging, maar ook bij ons voor een lager tarief groenten kan komen plukken.” Juultje: “Het is in tuindersland vaak gewoon heel slecht verdienen. Daar zijn mensen zich zelden van bewust. In de supermarkt kijk je naar de goedkoopste groenten en aanbiedingen, maar waar dat missende geld vandaan komt, wordt niet vaak bij stil gestaan.”

(c) Masha Osipova voor Avanti

Waar kijken jullie het meest naar uit?

Juultje: “We hebben een prachtige planning, maar in de praktijk zal die anders uitpakken. De radijs zaaien we, zoals gepland, deze week. We hadden ook gepland dat de erwten, kapucijners en peultjes de grond in zouden gaan, maar voor de benodigde grondbewerking is het te nat geweest. Dat wordt dan volgende week. We gaan heel veel leren dit jaar, waaronder loslaten. Er gaan vast heel veel dingen goed en er zullen vast ook dingen anders gaan. Dat vind ik ook het leuke aan tuinder zijn: dat het niet allemaal te plannen valt. Zeker de eerste jaren is het kijken hoe de grond reageert, welke grote en kleine dieren erop afkomen, hoe het weer van invloed is. We gaan het allemaal ontdekken. Druk maken heeft geen zin. Als er iets gebeurt, moet je dan kijken hoe je erop reageert.” Hester: “We hebben heel bewust gekozen voor een zelfoogsttuin en niet voor pakketten bijvoorbeeld. We willen mensen hier naartoe laten komen, zelf laten plukken, laten zien hoe het groeit en die ervaring meegeven. We verkopen niet alleen groenten; het is ook bewustwording, beleving en ervaring. Ik heb twee kleine kinderen en dat is voor mij wel een drijfveer geweest om dit te gaan doen. Dat als zij later vragen ‘mam wat heb jij nou gedaan om de wereld een beetje mooier te maken?’ dat dat ook echt iets is wat ze zien en mee hebben gemaakt. Ik zou het fijn vinden als er heel veel kinderen meekomen en dat we naast een leuke plek ook een plek zijn waar ze van alles meekrijgen.

Juultje: “Ik kijk het meest uit naar de reacties van mensen op alles wat er groeit en bloeit. Dat wij zien dat ze er blij van worden om bij ons op het land te zijn en nog even aan de picknicktafel blijven zitten. Door te oogsten leer je spelenderwijs al zoveel. Het zit niet in een plastic zakje, gewassen en netjes gesneden zoals in de supermarkt. We willen op deze manier bijdragen aan de korte voedselketen. Het heeft een hele korte weg van hier op het land naar je eigen bord. Door hier een oogstaandeel te nemen draag je daar aan bij. Je ondersteunt een lokaal, duurzaam, startend initiatief. Voor ons zit er een veel groter ideaal achter waar we met gerichte educatie in de vorm van workshops, cursussen en evenementen vorm aan hopen te geven. Het is een stukje aarde waar wij zo goed mogelijk voor willen zorgen en waar we mensen bewust van willen maken.”

Op 19 maart viert Avanti het begin van een nieuw seizoen met het Lentefeest. Kom ook en praat mee!

12 april is de open dag van Groene Pluk. Op die dag gaan ook de koeien van Burgerboerderij Oosterwold voor het eerst de wei weer in en begint waarschijnlijk ook de Tulpenroute. Kijk voor meer info op de website.