aan het woord

Kindervakantieland

Alleen maar blije gezichten

(c) Masha Osipova voor Avanti

Kinderen van zes tot en met twaalf jaar die niet of nauwelijks de mogelijkheid hebben om op vakantie te gaan, kunnen de zomer doorbrengen bij Stichting Kindervakantieland. De dagen worden gevuld met sport en spel, en leuke uitjes. Zo kunnen kinderen even ontspannen en genieten van een onbezorgde vakantie. ‘Je ziet ze echt opleven.’

Rondom het vakantiehuis staan een springkussen, een pingpongtafel en een speeltuin waar kinderen gretig gebruik van maken. Binnen zit een groepje onder begeleiding te knutselen. Het zijn slechts enkele activiteiten die er die week te doen zijn in Kindervakantieland, dat elke zomer wordt gehouden op het Almeerse Stadslandgoed de Kemphaan.

Kindervakantieland werd opgericht door Henk van Slooten. Jarenlang werkt hij aan zijn droom: een vakantiehuis opzetten voor kinderen die het thuis niet breed hebben. In 2002 was het zover. Toen werden de deuren van het vakantiehuis geopend. Inmiddels heeft Henk, die boven de negentig is, de leiding overgedragen, maar hij komt nog ieder jaar langs, vertelt Hans Melgers. ‘Als vrijwilliger helpt hij in de keuken. Hij is één onze vaste krachten,’ glimlacht Melgers, coördinator van Stichting Kindervakantieland.

(c) Masha Osipova voor Avanti

Overdag en ’s avonds doen de kinderen aan sport en spel, en tussendoor nuttigen ze gezamenlijk de maaltijden. De ene dag komt de brandweer of de politie langs, de andere dag gaan ze naar het pannenkoekenrestaurant. Na een drukke, gezellige dag gaan ze naar bed. Eigenlijk lijkt het op een soort van schoolkamp, alleen zitten de kinderen niet bij elkaar in de klas, en vindt het plaats tijdens de zomervakantie.

Ouders kunnen hun kind aanmelden, en vervolgens vindt er een selectieprocedure plaats door het bestuur in samenwerking met buurtwerkers en scholen. ‘Alleen kinderen waarvan de ouders het financieel niet breed hebben worden geselecteerd,’ vervolgt Melgers. ‘Ook al lijkt het soms alsof er niets aan de hand is; veel kinderen krijgen de stress van thuis en alle dingen eromheen toch mee. Kindervakantieland is daarom een fantastische week voor ze. Alleen maar blijheid en vrolijkheid, zonder zorgen. Je ziet ze echt opleven.’

(c) Masha Osipova voor Avanti

Het vakantiehuis heeft tien slaapzalen met in totaal zestig slaapplekken, maar vanwege de coronacrisis wordt er momenteel geen gebruik van gemaakt. In plaats daarvan vinden er tijdens de zomervakantie dagactiviteiten plaats. Balen, vond ook Melgers. ‘Nu blijkt dat iedereen weer op vakantie mag, maar dat wisten we toen niet. Eigenlijk kun je dit jaar niet echt meerekenen, want normaal gaat het heel anders.’

Ouders van kinderen die zich hebben opgegeven hoeven niets bij te dragen. De kosten worden gedekt door het vakantiehuis in de overige weken van het jaar te verhuren aan scholen en bedrijven in met name Almere. Van dat geld worden het onderhoud, de huur en overige kosten betaald. Ook wordt Stichting Vakantieland gesponsord door bedrijven en stichtingen als de Rabobank en de Lions Club.

(c) Masha Osipova voor Avanti

Kindervakantieland wordt geleid door een aantal professionals van De Schoor, vrijwilligers en stagiaires. Zo is er een vrijwillige kookploeg die iedere dag voor een gezonde, lekkere maaltijd zorgt. De medewerkers van De Schoor kennen de kinderen vaak al vanuit de buurt. Een pluspunt, want dan voelen de kinderen zich meer op hun gemak. Sommige kiezen er zelfs voor om speciaal te komen in de week dat hun favoriete begeleider aanwezig is.

Volgend jaar wordt Kindervakantieland weer zoals het was. Dan zijn er weer zes weken lang verschillende groepen welkom om te blijven overnachten en zo écht een vakantie te kunnen vieren. Gelukkig maar, want armoede is nog altijd een groeiend probleem, zo ook in Almere. Kinderen die deelnemen aan Kindervakantieland maken weinig uitjes en komen amper in restaurants. ‘Als je in de schulden zit, en je voor een paar centen moet rondkomen, dan is het onmogelijk om je kind mee te nemen naar een restaurant. Vandaar dat we ook een uitstapje maken naar het pannenkoekenhuis,’ aldus Melgers.

(c) Masha Osipova voor Avanti

Ook zitten veel kinderen niet op sportclubs. Daarom is de Droomspeelbus van De Schoor, die door heel Almere sport- en spelactiviteiten organiseert, gekoppeld aan Kindervakantieland. ‘De Droomspeelbus biedt per week op veertig plekken sport aan in alle stadsdelen. Kinderen van ouders die geen geld hebben kunnen zo toch sporten,’ voegt hij toe.

Melgers denkt dat er in Almere veel meer kinderen zijn die behoefte hebben aan een zorgeloze vakantie. Daarom kijkt hij momenteel naar de mogelijkheden om Kindervakantieland uit te breiden naar alle vakanties, te beginnen bij de herfstvakantie. ‘Voor de kinderen is het een onvergetelijke tijd. Ze doen leuke dingen, en maken nieuwe vrienden. Als Kindervakantieland tijdens alle vakanties wordt gehouden, kunnen we meer kinderen blij maken,’ besluit hij.