aan het woord
Onze handen in het deeg
Tentoonstelling het Voedselmuseum sluit haar deuren
Het Voedselmuseum in Almere sluit het seizoen af met een bijzondere workshop: ‘Samen de wereld rond’. Bezoekers maken onder leiding van vier koks verschillende gerechten die in de basis iets gemeen hebben: deeg.
Tentoonstelling het Voedselmuseum van Stichting ‘n Wilde Keuze sluit het tweede seizoen af met de workshop ‘Samen de wereld rond’. In de grote hal van Vis á Vis in Almere Poort staan vier lange tafels waar aan gewerkt wordt. Bezoekers kiezen een plekje uit om de handen uit de mouwen te steken. Worden het de boerenkool-dumplings van Limin Sichi Yang, de poli van Vimala Moodley, de Braziliaanse kaasbroodjes van Naiá Araújo-Klickermann of de Guatemalteekse taco’s van Lyla Carrillo Quan-van der Kaaden?
Zo verschillend zijn we niet
In een grote plastic bak worden allerlei ingrediënten samengevoegd. Cassavemeel, eieren, liters zonnebloemolie en karnemelk, vanalles vliegt door de lucht. De Braziliaanse kaasbroodjes worden onder leiding van kok Naiá Araújo-Klickermann gemaakt. Zij hecht veel waarde aan dit recept en ziet dit als Braziliaans erfgoed. Met haar handen in het deeg vertelt ze: “ik heb het recept van kaasbroodjes vandaag meegenomen. Niet alleen lekker omdat het lekker is, maar ik ook veel mooie herinneringen heb aan het maken van de broodjes. Bijvoorbeeld hoe ik vroeger als klein meisje in de ochtend samen met mijn oma in de keuken stond. Dit recept is typisch Braziliaans. Ik heb het vandaag meegebracht, want iedere Nederlander weet ook wat kaasbroodje is. Het grote verschil is dat wij in Brazilië veel met cassave koken. Vandaar dat het deeg gemaakt is van cassavemeel.”
Met een scheutje olie op haar hand pakt ze een halve eetlepel deeg en rolt er tussen haar palmen een balletje van. “Wat ik vandaag wil bereiken door dit te maken, is aantonen hoe klein de culturele verschillen eigenlijk zijn. Dit recept is zo simpel. Ik hoop dat bezoekers dit thuis ook zullen oppakken. ik hoop dat zij samen met hun familie in de keuken gaan, staan en bolletjes kneden of het samen opeten met lekkere zwarte koffie erbij. Mensen samenbrengen gaat zo makkelijk in de keuken. Door middel van eten. Dat is hier zo mooi aan. Dit recept is zo gezond en toegankelijk voor iedereen. Ben je allergisch voor lactose dan kan je karnemelk vervangen door sojamelk. Of kies je ervoor vegan te zijn kan je zelfs de kaas vervangen met vegan kaas.”
De workshop ‘Samen de wereld rond’ is bedacht in samenwerking met Suburbia in de buurt. Theatermaker Linda Bosch is namens Suburbia de hele avond een helpende hand. “Ik had op de Floriade een project genaamd Roots. Daarbij heb ik Almeerders geïnterviewd over hun ervaring met verhuizen naar Almere,” vertelt Bosch.
“Er is zoveel diversiteit in Almere en al die mensen kun je verbinden door samen te koken te eten. Het Voedselmuseum heeft in het verleden workshops gegeven waarbij één ingrediënt centraal stond. Denk bijvoorbeeld aan de workshop over de peper of de aardappel. Het leek ons een leuk idee om een avond te organiseren rondom deeg. Het is zo mooi dat we samen de wereld rond kunnen koken met al die verschillende recepten van iedereen. Als toegangskaartje hebben we bezoekers gevraagd of ze een recept willen meenemen in plaats van een ticket te kopen.”
Na vier uur hard bikkelen rondom de tafels is het eindelijk klaar. Alle ingrediënten van de recepten zijn gebruikt en het eindresultaat ligt pronkend serveert op tafel. Terwijl iedereen in de rij wacht om hun bordje te vullen, worden verhalen over de avond gedeeld. Wie komt waar vandaan en hoe zijn ze hier vanavond terecht gekomen? Na afloop worden de recepten die zijn gemaakt en die zijn meegenomen door bezoekers gedeeld worden.