aan het woord

Open Groen dag 2022 en 2023

Natuur, u kent het wel, die groene plukjes milieu langs de snelweg. Een grapje dat ik ooit las in een schoolagenda van Hein de Kort toen ik op het VWO zat. Ongeveer dertig jaar later spookt het grapje nog steeds wel eens door mijn hoofd. Want hoewel ik zelf inmiddels diepgeworteld in mijn groene bubbel zit, lijkt het onderwerp voor een groot deel van Nederland en de rest van de wereld nog steeds een ondergeschoven kindje. Een sluitpost. Ja, er zijn grote, groene bewegingen gaande, maar nog steeds lijken de alarmsignalen die de natuur afgeeft steeds harder en dringender te klinken. 

Bewust van mijn privilege om me daar überhaupt druk over te kunnen maken, vond ik het een mooie kans toen we als team Avanti gevraagd werden om samen met Pakhuis de Zwijger aan Wemakethecity.green en een Open Groen Dag te werken.  Een serie talkshows over biodiversiteit en andere groene onderwerpen die allemaal zouden leiden tot de eerste officiele Open Groen Dag, een dag waarop alles en iedereen die iets met groen doet de deuren zou openen voor het grote publiek. 

Het werden bijzondere bijeenkomsten met gesprekken die soms even opnieuw aandacht vroegen voor zaken die al jaren knaagden en soms juist hele nieuwe inzichten gaven. Maanden hadden we bijeenkomsten, terwijl achter de schermen druk aan de Open Groen Dag werd gewerkt. Honderden partijen werden aanschreven en met een groot deel werden gesprekken gevoerd. Op sommige plekken werden eenmalig de deuren geopend zodat mensen zelf eens een kijkje mochten nemen, op andere locaties waren er rondleidingen of workshops.

Dit jaar doen er weer veel partijen mee in Amsterdam en Almere. En we zijn druk bezig geweest om de dag een beetje te cultiveren.  Zo hoorden we dat er mensen waren die het aanbod zo overweldigend vonden, dat ze niet wisten waar ze heen moesten. Om de keuzestress een beetje te beperken hebben we zelf een aantal suggesties voor routes opgesteld. Al die ‘aangelegde’ routes zijn online aan te klikken, zodat je daarna alleen nog maar op de fiets hoeft te stappen. Natuurlijk is er voor de mensen die van ongebaande paden houden ook nog steeds de mogelijkheid om je eigen route samen te stellen.

Help ons om deze dag een succes te maken zodat heel Nederland mee gaat doen, en we over een aantal jaren zeggen: ‘snelweg, je weet wel, die stukjes asfalt tussen de natuur’  

Ga naar www.opengroendag.nl om te zien wat er allemaal te beleven valt en je route uit te kiezen.