aan het woord

Pleitbrief

Het begin van een pleitbrief

Wat kunnen we doen aan de schaamtecultuur?

Als je als vrouw niet op durft te komen voor iets waar je voor staat, je bijvoorbeeld niet kunt uitspreken voor je studiekeuze of je partner, dan heb je last van schaamtecultuur.  

Schaamtecultuur komt voor in vele culturen, wij schrokken van het bericht dat rapper Boef meisjes die ‘s avonds laat uit gingen ‘kech’ oftewel hoer noemde. In de brief van Nadia Ezzeroili werd het een mokerslag genoemd, maar werd ook de vraag gesteld hoe we hier iets aan kunnen doen. Wij voelden ons hierdoor aangesproken.

Nadia Moussaid gaf in Nieuws en Co samen met Beri Shalmashi een aanzet voor dit gesprek. Hoe vrouwen zich buitenshuis gedragen, blijkt een graadmeter voor de reputatie van haar gezin. Dat maakt dat vrouwen op hun tenen door het leven moeten. Nadia Moussaid geeft een eerste punt voor deze pleitbrief: ‘vrouwen, wees autonoom. Jij bent ook onderdeel van die gemeenschap en mag daarin je stem laten horen.’ Beri Shalmashi hoopt langzaam gewoontes te kunnen loswrikken en dat kan simpel beginnen: laat je broertje ook een keer de afwas doen.

Wat we zouden willen is dat je de keuzevrijheid hebt om zelf te bepalen of je in een kort rokje of in een lange jurk uit gaat. En dat het vanzelfsprekend is om je eigen lot in handen te hebben; en dat niet jouw familie of gemeenschap bepaalt hoe je toekomst er uit ziet.

Op internationale vrouwendag deed Avanti een poging handvaten te geven aan de oplossing van dit moeilijke probleem, maar uit de complexiteit van het gesprek is gebleken dat een avond onvoldoende is om tot de kern te komen.

Er zijn meer gesprekken nodig en op dit moment is Avanti in beraad over de passende vorm. Het panelgesprek van 8 maart is als podcast terug te luisteren en zal worden gebruikt als aanzet voor verdiepende gesprekken.