podcast

Gezondheid, meer dan medisch

Mirjam van den Nieuwboer, die al 28 jaar MS heeft en meerdere aanvallen meemaakte waarbij ze tijdelijk verlamd of blind raakte, gooide zeven jaar geleden het roer om.

Ze richtte haar leven in aan de hand van de behoeftes van haar lichaam. Dat deed ze door gezond eten, genoeg slaap en lichaamsbeweging, maar ook door een administratiebureau op te zetten vanuit huis, waarbij ze op de uren kon werken dat haar lichaam de meeste energie had. Het zorgde ervoor dat ze mee bleef draaien in de maatschappij en niet het gevoel had er niet bij te horen. Daarnaast ging ze vrijwilligerswerk doen om anderen te helpen, zodat ze ook mentaal voldoening had.  

Ook Yvonne Prevaes en Els Spraakman van De Schoor schuiven aan, om te vertellen over de werkgroep Gezonde buurtcentra. De werkgroep kijkt naar manieren om via de 17 buurtcentra die Almere rijk is mee te werken aan een gezonder leven van de bezoekers. Dat levert veel positieve respons op, maar kan ook op emotionele reacties rekenen. Want wat gebeurt er als je bijvoorbeeld de mixdrankjes uit het assortiment haalt?

Het maandprogramma van oktober is gemaakt in samenwerking met CMO Flevoland, dat dit jaar is gestart met een nieuwe maatschappelijke beweging; Alles is gezondheid.