aan het woord

Tips om te ontsnappen uit de realiteit

(c) Alicia Monsma voor Avanti

Een sinds kort samengesteld gezin, bestaande uit zes mensen, samen in quarantaine. Toen mijn stiefzus positief getest werd, was het een flinke uitdaging om te zien hoe we dat tien dagen zouden volhouden. We mochten niet meer naar buiten, behalve in de achtertuin. Dus konden we niet naar werk, school of sport en mochten we bovendien geen bezoek ontvangen. En wie gaat bijvoorbeeld de boodschappen doen? Daarbij had ik superveel respect voor mijn stiefzus, die toen ze koorts kreeg direct in zelfisolatie op haar kamer is gegaan. Iets dat ze volhield tot het einde van de quarantaine. Gelukkig waren haar symptomen relatief mild, al was ze haar reuk en smaak volledig kwijt.

Mijn werkzaamheden voor school en stage konden makkelijk vanuit huis maar voor mijn vader en broertje was dat wat lastiger en moesten er speciaal zaken geregeld worden. Mijn stiefmoeder, die oppasmoeder is, kon zelfs tijdelijk helemaal niet werken. Het is een realiteit waar je zo nu en dan best eens uit wil ontsnappen. Dat was een hele ontdekkingstocht. In het begin van de tien dagen verveelde ik me vooral. Het moeilijkste was om op social media te zien hoe andere mensen naar school gingen en met vrienden afspraken.

(c) Alicia Monsma voor Avanti

Toch went het op een moment om thuis te zitten. Ik vond het heerlijk om op mijn kamer een film te kijken, te schilderen, muziek te luisteren of om mezelf op te maken. Uiteraard ontkom je niet aan kleine irritaties onderling, maar toch hebben we er samen een leuke tijd van gemaakt. We hielden spelletjesavonden, keken film en aten uitgebreid samen. Voor iedereen is ontsnappen uit de realiteit iets anders, ik vroeg tips aan mensen om me heen stelde het volgende lijstje op:    

Corona-proof escape room. Ben je toe aan een leuke avond met vrienden of collega’s? Breakoutescaperoom heeft een creatieve oplossing bedacht.  Tijdens deze escape room ga je opzoek naar het verloren vaccin. De online belevenis is beschikbaar in elke videobel-app. Contact: bram@breakoutescaperoom.nl

Museum bezoeken. Tegenwoordig kun je virtueel een museum bezoeken. Kijk op internet naar je favoriete museum en hopelijk zie je de nieuwste expositie. Check www.thuismuseum.nl!

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Door de verhuizing stonden in mijn kamer nog wat dozen die in de weg stonden en waar ik in het dagelijks leven eerlijk gezegd geen zin in had om het op te ruimen. Tijdens quarantaine had ik de tijd om het op te ruimen en om mijn kamer leuk en gezellig te maken, waardoor ik het weer fijn vond om op mijn kamer te zijn.

Tijd over? Heb je tegenwoordig wat meer tijd voor jezelf over? En je hebt altijd al iets willen leren? Er zijn veel (gratis) cursussen te vinden!  

Kaartjes sturen. Omdat we door Covid-19 de feestdagen niet uitgebreid met z’n allen kunnen vieren, kan je zelf leuke kerstkaartjes maken en naar je familieleden, kennissen, vrienden en collega’s sturen. Bij de action vind je allemaal leuke crea bea versieringen die je op je kaartje kunt plakken of schrijven.

Spellen spelen. Een avond met je gezin of familie een spelletje spelen is altijd goed. Vooral in deze tijd is het fijn om tijd voor elkaar vrij te maken en samen iets leuks te doen. Het is niet voor niets een tip die vaker wordt,  het is dan ook gewoon altijd leuk om te doen!  

Choco-kerstboom met chocolade en aardbeien maken. Dit heerlijke recept is in 15 minuten te maken! Leuk idee is dit om het te serveren tijdens een kerst-brunch. Hier zie je het hele recept en bereidingswijze.  

Eigen kerstversiering maken! Door de corona zitten we veel thuis en hebben we behoefte aan gezelligheid, hier heb ik een leuke do-it-yourself! Je hebt niet veel nodig, alleen wat lijm, een doos of mand, kerstballen en leuke verlichting. Je kan er zelf iets leuks van maken in je eigen stijl! Kijk hier eens naar een voorbeeld.

(c) Alicia Monsma voor Avanti