aan het woord

Tips voor een burn-out

Wie wil dat nou niet

(c) voor Avanti

Besef. Bijna iedereen heeft een burn-out of kent iemand met een burn-out. Dit is een gegeven dat niet meer weg te denken is uit onze werkcultuur. Een trend die niet meer lijkt weg te gaan

En trends moeten gevolgd worden, dus hey waarom hoor jij eigenlijk nog niet bij de club? Want druk zijn is trendy en megasexy. Zowel op werk als privé. Lui zijn is zeker niet cool. Je moet lekker pieken, doorpakken, veel geld verdienen en doorgroeien. Maar ook mooi, sociaal, dun en/of gespierd en kapot slim zijn. YEAH! Wil jij dit ook allemaal nastreven? En het liefst allemaal zo snel mogelijk? Gefeliciteerd! Je solliciteert op de leukste baan die je kunt bedenken: de burn-out.

Want dit wil jij toch ook, die bekroning op je werk? De maanden of misschien wel jaren dat je hier naartoe hebt gewerkt betalen zich eindelijk uit. Je mag eigenlijk welverdiend (en misschien wel betaald!) thuis op de bank zitten Netflixen. Dezelfde film op repeat weliswaar, want je onthoudt niks meer. Je mag ook ongegeneerd om alles huilen. En meerdere keren ook. Ook om de moeder van Bambi, ja. Terwijl we allemaal weten hoe dat afloopt. Je mag urenlang slapen, wat niet per se lukt door het stresshormoon, dat je nachtenlang wakker houdt. Maar not in a good way.

Heb je dit? Top! Je hebt jezelf in een burn-out gewerkt en dat is megastoer. Dat betekent dus dat je een harde werker bent, die geen 9 tot 5 mentaliteit heeft, geen grenzen kent , superflexibel is en overal ja op zegt. Een CV (en ook Tinderprofiel!) waar je u tegen zegt. Je weet wel: #workhardplayhard!

Heb je dit niet? En wil jij nu ook graag op deze trend inspringen? Heb je zin in een welverdiende burn-out? Volg dan de onderstaande tips: jij verdient het!

1. Wees overal waar je aan begint supergoed in

Dit is een must en zeker haalbaar. Oefen je helemaal de tandjes in je vrije uurtjes op dat ene pianostuk. Als er dan ooit een feest is met toevallig een piano in de hoek, kan je iedereen verrassen met jouw moderne interpretatie van Beethoven. Waar iedereen uiteraard op zit te wachten.

2. Maak nooit, maar dan ook nooit fouten

Fouten maken mag je alleen als je dyslexie hebt ofzo. Maak zeker geen fouten als je geen diagnose hebt, want dan heb je geen excuus.

3. Ontwikkel al jong faalangst

Falen is supereng. Dus daarom moeten we dit zeker blijven ontwijken. Als je al jong faalangst ontwikkeld durf je in je eigen verdere leven nog veel minder fouten te maken. Dit geeft je heel veel stress. Zie? Win-win situatie.

4. Maak het je levensmissie om aardig gevonden te worden

Weet van al je vrienden, buren (en vage kennissen die super-onaardig zijn) altijd hun verjaardag. Zo scoor je ook punten bij de mensen die je niet mag. Dit is heel belangrijk. Zet dit in je agenda en stuur altijd een kaartje. En belangrijker nog: reageer ALTIJD en METEEN op ieder appje. Als je dit niet doet gaat de wereld eraan.

5. Zeg overal 'JA!' tegen

Avondje stappen terwijl je eigenlijk een drukke werkweek hebt gehad en met hoofdpijn op de bank ligt? ‘Ja leuk!’ Die ene opdracht erbij nemen terwijl je al misselijk wordt van de gedachte? ‘Tuurlijk!’

6. Grenzen? Haha. Wat zijn grenzen?

Rest my case.

7. 24/7-mentaliteit

Wees altijd bereikbaar. Ook als je slaapt. Check tip 9!

8. Je wilt toch in de Champions League spelen?

Je ambitie is eindeloos, shoot for the stars. Als je niet in de Champions League kan, dan kun je het net zo goed meteen opgeven.

9. Slapen? Dat is voor sukkels

Waarom slapen als je die tijd ook kan gebruiken om te werken? You snooze you loose!

10. De droom van je ouders die zij niet hebben waargemaakt, waarmaken

Een operazanger of professioneel voetballer worden. Eén van je ouders heeft vast wel een lang gekoesterde droom die ze jou opleggen. Maak eerst hun droom waar en daarna die van jou! Want je leven draait niet om jou, maar om het gelukkig maken van je omgeving.

11. Negeer al je fysieke klachten

Als je je griep lang genoeg wegdenkt, gaat ‘ie vanzelf over. Manifesteer!

Als je deze tips lang genoeg volgt, verzeker ik je van een burn-out. Heel erg graag gedaan! En begin snel, want straks is een burn-out, weer out. Zou toch zonde zijn.