aan het woord

Weerwind: lessen van zijn moeder

(c) Lisa Zilver voor Avanti

Burgemeester Franc Weerwind vertelt Avanti in aanloop naar Internationale Vrouwendag in 2018 over de vrouwen die hem in zijn jeugd al inspireerden. Zijn moeder, zijn grootmoeder, maar ook krachtige vrouwelijke politici.

Mannenwereld

‘Mijn moeder leefde in een mannenwereld, met haar echtgenoot en twee zoons én ze werkte op een technische school tussen allemaal mannen. Dat was heel bijzonder, zeker in de jaren zestig en zeventig. Ze heeft toen ongelofelijk carrière gemaakt in het onderwijs in de Haarlemmermeer. Mijn vader werkte ook, maar op de een of andere manier was altijd één van hen thuis bij de kinderen. Mijn broer en ik kwamen niets te kort, ook niet in aandacht. Onze moeder bracht de waarde van geld bij, door ons zelf te laten sparen voor bijzondere dingen. Zo maakte ze mij bewust van het feit dat niet alles voor het oprapen ligt. Ze vond het ook belangrijk dat we de waarde van die spullen begrepen, dat we niet zomaar even snel de winkel binnen zou lopen om iets te kopen, maar er ook daarna zorgvuldig mee om zouden gaan.

Of het nu een kat was of een vogel, ik leerde van mijn moeder dat je goed voor je dieren moet zorgen. Dat het belangrijk is om de kooi schoon te maken, eten te geven en aandacht. En ook na de dood, elk dier een waardig afscheid geven. Die aandacht, dat pas ik nu toe in mijn werk en in mijn leven, door oog en zorg te hebben voor eenieder om mij heen. Het is belangrijk te beseffen dat niet iedereen die rust en ruimte thuis had, dat iedereen anders is opgevoed en dit bepalend is voor de manier waarop iemand denkt en met de ander omgaat.’

(c) Lisa Zilver voor Avanti

‘Eén van de mooiste herinnering die ik heb met mijn moeder, is dat zij mij en mijn broer leerde schaatsen. Wij zagen alle kinderen om ons heen met schaatsen aan het ijs op klauteren en wilden dit ook. Mijn moeder observeerde op televisie hoe er werd geschaatst en nam mijn broer en mij mee naar een slootje en leerde het ons daar. Zelf kon zij niet schaatsen, maar toch ging ze mee het ijs op. Als het vriest en ik zie mensen op het ijs, dan denk ik met een glimlach terug aan dat moment. Ik kan het straatje en het slootje in het dorp waar wij vandaan komen nog precies aanwijzen.’

Terug naar Suriname

‘Mijn familie is heel hecht. Mijn ouders zijn vanuit Suriname hiernaartoe gekomen om te studeren en hun carrière op te starten. Later zijn mijn grootouders ook naar Nederland gekomen. Mijn grootmoeder kon ongelofelijk goed met geld omgaan, ze kon heel goed rekenen en zaken bij elkaar houden. Zij was de bindende factor in onze familie. Ze was altijd goed op de hoogte van actualiteiten en had hier ook een mening over. In mijn jeugd was zij voor mij iemand tegen wie ik mij afzette, maar tegelijkertijd ook iemand waarvan ik  veel leerde door de gesprekken die ik met haar voerde. In de jaren ‘70 hebben mijn ouders haar in huis genomen toen mijn opa overleed. Toen zij ouder werd en het slecht ging met haar gezondheid besloot mijn grootmoeder terug te gaan naar Suriname, waar zij wilde overlijden. Dat was het moment dat ik afscheid van haar nam.’

'Dat geld voor die gele Adidas sporttas vergeet ik nooit meer.'

‘De mooiste herinnering aan mijn oma is het geld dat zij mij gaf om een gele Adidas sporttas te kopen die ik heel graag wilde hebben. Het ging niet om die tas en de materie, maar om dat ze zag en begreep wie ik was als kleine jongen. Toen zij zo verdrietig was dat mijn opa was overleden, riep ze me bij me en las me iets voor. Ze troostte ons beiden. Ik was toen een jaar of twaalf. Er zat zoveel liefde in de manier waarop ze met mij zat. Onze band was warm, zij begreep mij, ik begreep haar.’

Vrouwen in de politiek

‘Als ik kijk naar vrouwen in de politiek die ik bewonder, dan denk ik aan Catharina “Ien” Dales. Ze heeft een sociale dienst op orde gebracht als directeur, later werd zij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ze had een relatie met Elizabeth Schmitz, ook politica en oud-burgemeester van Haarlem. Deze vrouw was eigenzinnig en durfde ergens voor te staan. Haar omgang met de media is legendarisch. Ik zie haar nog in een rolstoel zitten met een grote tas op schoot met van die grote gespen erop. De media vielen haar lastig en die tas ging heen en weer, ze sloeg een hele cameraploeg van zich af. Of dat ze tijdens debatten tegen kamerleden durfde te zeggen dat ze geen antwoord gaf op hun vragen en dat ze zich moesten schamen voor hun vraag. Dit was kenmerkend voor haar. Een vrouw met zoveel kracht, energie en eerlijkheid. Dat vind ik een mooie politica.’

'Met een grote tas op schoot, sloeg ze een hele cameraploeg van zich af.'

Respect en waardering

‘Ik heb als kind geleerd van mijn vader dat een vrouw gerespecteerd en gewaardeerd dient te worden. Ik leerde van hem dat je als man veel kan, maar dat je het als gezin altijd samen doet, dat het gaat om balans. De positie van de vrouw op sommige continent is ronduit slecht. Ik zou graag gelijkwaardigheid zien tussen man en vrouw, over de hele wereld.’

Meer Weerwind? Luister hier zijn wandelpodcast Weer & Wind, waarin hij iedere keer met een andere Almere een stukje om het Weerwater wandelt.