Talkshow

15 oktober

Een standbeeld voor Enith Brigitha

Uit het water herrezen

 • 15 October
  Aanvang: 12:00
  De Nieuwe Bibliotheek Almere stad
  Aanmelden
 • Op 15 oktober wordt in het Lumièrepark het beeld onthuld van de Almeerse zwemster Enith Brigitha. Een pracht van een moment om boegbeeld Enith Brigitha te eren voor haar bijzondere prestaties en maatschappelijke betrokkenheid. Enith Brigitha is de eerste vrouw van kleur die namens Nederland een olympische zwemmedaille won. Een zeer bijzondere prestatie die over de gehele wereld gevierd werd.

  Voorafgaand aan deze onthulling zal er in de Nieuwe Bibliotheek uitgebreid stil gestaan worden bij dit geweldige feit en zullen verschillende sprekers hun licht laten schijnen over deze historische gebeurtenis. Ook zal Enith zelf spreken.

  Waarom dit standbeeld?

  De Almeerse Enith Brigitha werd 2x uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar en won in 1976 tijdens de Olympische Spelen in Montreal twee bronzen medailles. Ze is daarmee de eerste vrouw van kleur die een olympische zwemmedaille won. Jaren later werd bekend dat de twee Oost-Duitse atletes die toen zilver en goud wonnen doping hadden gebruikt. Brigitha won toen dus eigenlijk goud.

  Dit was veel meer dan een geweldige sportprestatie, het was een historisch moment voor alle mensen van kleur over de hele wereld. Ze werd lang vergeten, maar nu komt er een standbeeld van zwemster Enith Brigitha.

  Het wordt tevens ook het eerste standbeeld in Nederland van een vrouw van kleur die een positieve bijdrage heeft geleverd.

  Het beeld is gemaakt door de Almeerse Curaçaoënaar kunstenaar Patrick Mezas en heet “uit het water herrezen”.

  Programma

  11.45 uur Ontvangst met koffie/thee

  12.00 uur Voorprogramma in de Nieuwe Zaal van de Nieuwe Bibliotheek. Hierbij zullen een aantal sprekers aanwezig zijn, waaronder ook Enith Brigitha zelf

  13.00 uur Wandeling naar het Lumièrepark

  13:56,65 uur (de 100 meter tijd van Enith Brigitha tijdens de olympische spelen 1976 waar ze een bronzen medaille won): onthulling van het standbeeld, Lumièrepark

  15.00 uur Borrel bij Café op 2

  Nog meer weten over Enith Brigitha? Dat kan. Lees het verhaal over de carrière van Enith Brigitha of luister naar het gesprek dat zij voerde met (toenmalig burgemeester en nu minister) Franc Weerwind in deze podcast.

  Bekijk dit evenement op Facebook