aan het woord

Neighbours kitchen

De wereld en de buurt in één keuken

(c) Masha Osipova voor Avanti

Eigenlijk zocht ze een woning, maar voor Maxime Tevreden (29) het wist, had ze een woning én een eigen zaak in het nieuwe dorp Nobelhorst.

Dat zit zo. Woningbouwvereniging Ymere zocht namelijk huurders voor het kersverse Nobelhuis. Toen Maxime het pand tijdens de informatiebijeenkomst voor een woongroep zag, was ze verkocht: ‘De uitstraling ervan deed me denken aan Brooklyn. Een gevel met rode bakstenen, trappen en een binnentuin waar we veel moois mee konden. Maar je mocht er alleen wonen als je betrokken wilde zijn bij de woongroep en samen bijvoorbeeld de binnentuin zou onderhouden.’ Met een aantal andere ondernemers pitchte ze bij Ymere en de medebewoners: het plan was om er duurzaam te ondernemen, om de mensen uit de buurt samen te brengen en de buurt te verrijken met een cultuur waarin alles rondom eten gebeurt. En na een kleine crowdfunding weet Tevreden haar eerste theehuis Tea Da-Di Date met huiskamergevoel, een Caraïbische vibe en een volledige veganlunchkaart te realiseren.

(c) Masha Osipova voor Avanti

Maxime Tevreden heeft zelf een gemixte Surinaamse achtergrond, maar was juist heel nieuwsgierig naar wat de Afro-Caraïbische keuken nog meer te bieden had. ‘Waar ik door geïnspireerd raakte, waren de talloze eettentjes in de wijk Hackney in Londen. Omdat de Caraibische gebieden en een deel van Zuid en Latijns-Amerika een gedeelde geschiedenis heeft, zie je dit ook terug in de keuken. Het is echt een smeltkroes van smaken.’ In Londen weten ze het volgens haar naar een ander niveau te tillen. ‘Daar zit echt de nieuwe generatie Afro-Caraïbische chefs die naast authentieke, kleine community tentjes ook meer eigenzinnige concepten ontwikkelen met een fushion keuken: een Jamaicaan tegen die een buss up shot roti maakt, Trinidad stijl. Het is zo inclusief, men viert echt de Caribbean. In Jamaica zeggen ze wel: out of many people, one people. Het is de keuken voor iedereen en trekt een diverser publiek tot de hipsters aan toe. Die welcoming feel wilde ik bij ons ook. Ik was heel benieuwd hoe mijn klanten mijn vegan fusgion gerechtjes, geïnspireerd op de Caraïbische keuken zouden vinden.’

(c) Masha Osipova voor Avanti

Haar zorgen blijken voor niets. Vanaf de opening loopt het meteen heel goed. Eerst runde Tevreden het theehuis nog parttime naast haar baan in het speciaal onderwijs. ‘Toen begon ik me af te vragen: wil ik een lunchroom blijven of wil ik er meer betekenis aan geven? Tegelijkertijd begon ik meer mijn eigen cultuur te verkennen en dat sijpelde door in de zaak, ondertussen zijn wij ook avonden open en worden we steeds meer een restaurant.’

Het was voor mij een nieuwe wereld

De aanleiding hiervoor is haar twee jaar oudere vriend. Hij is filmregisseur, creatief en komt uit een Surinaams gezin. ‘Hij heeft me veel geleerd over wat onze cultuur nu allemaal is. Dat heb ik van huis niet één op één meegekregen. Mijn moeder is Nederlands en hoewel mijn vader Creools/Hindoestaans is, heeft de familie van mijn vader mij niet veel geleerd over gebruiken en rituelen. Maar de familiefeesten bij mijn opa en oma thuis, het eten uit de grote aluminium pan en de schaterlach van mijn opa waren door en door Surinaams.’ Via haar vriend beland ze in een andere Surinaamse familie en leert ze over haar eigen achtergrond: ‘Ze hebben mij warm ontvangen, zijn nieuwsgierig naar wat ik kook en willen mij graag leren over eten en cultuur uit de kleinste districten van Suriname, waar mijn oma ook vandaan blijkt te komen. Er is zoveel te ontdekken.’

(c) Masha Osipova voor Avanti

Inmiddels is het theehuis omgedoopt tot restaurant Neighbours Kitchen. Haar concept is duurzaam vanuit de basis, hip en zou niet misstaan in elke grote stad. Een werelds menu, volledig plantaardig en met lokale en biologische ingrediënten. Van blue corn taco’s met jackfruit in de zomer tot een linzen-noten burger in de winter met Creole style zuurkool. De locatie en de kaart hadden niet groter uit elkaar kunnen liggen, maar toch werkt het: ‘Gek genoeg zit ik op een boerse, landelijke locatie. Daar verwacht je een theehuis met appeltaart, geen lunchroom die wereldse gerechten serveert’. Desondanks worden ze worden druk bezocht door mensen vanuit Almere en daarbuiten. ‘Stiekem zijn we op zoek naar een grotere ruimte in Oosterwold. Zelf een pandje bouwen, kas erbij en het verbouwen van onze eigen Caraïbische groente met onze tuinder Ron van Zwet. We voeren nu verkennende gesprekken met een investeerder en een ontwikkelaar. Maar dan zijn we wel anderhalf jaar verder, hoor.’

(c) Masha Osipova voor Avanti

Voor de gerechten wordt gebruik gemaakt van hyperlokale ingrediënten. Op vijf minuten rijden zitten de buren Akke en Floris (zie het interview met Akke hier) waar Tevreden de groente inkoopt: ‘Gisteren trok Akke nog verse pastinaak voor me uit de grond. Daar zit van alles bij; van een rupsje tot een slakje. Ik kom graag bij ze. Zij hebben ook zo’n passie voor wat ze doen, hun hart zit erin.’ Verder zitten er veel kunstenaars en muzikanten in het dorp zoals bandleden van bijvoorbeeld Ronnie Flex en Typhoon: ‘Zij komen regelmatig bij ons eten. Als het ‘s avonds nog lekker weer is, zitten we ‘s avonds in de binnentuin. Het is gezellig, er is reuring en muziek, het leeft bij ons.’