Blik op nu

Onverwachte buren

WeMakeThe.City Green

(c) Masha Osipova voor Avanti

‘We delen onze wereld met veel verschillende soorten levens. Hoe groter de biodiversiteit in een ecosysteem, hoe makkelijker het zich aan kan passen aan veranderingen. In een tijd van klimaatcrisis geen onbelangrijke eigenschap, zoals de klimaattop in Glasgow op dit moment weer eens bevestigd. Het is daarom ook voor de mens belangrijk dat we de dieren, planten, bomen en schimmels waarmee we onze stad en omgeving delen, te vriend blijven houden. Daarom een keer niet de menselijke verhalen centraal, maar juist die andere wezens en organismen die het leven zo mooi maken.’

Flevo Campus: biodiversiteit in strokenteelt. Over beestjes bij de buren

Meer soorten groente en gewassen op een stuk grond en daardoor ook meer verschillende insecten. Lijkt niet ideaal voor een boer. Maar een grotere biodiversiteit kan ook betekenen dat je oogst beter beschermd is tegen ziektes. Hoe dat precies zit laat Flevocampus mooi zien in deze video over strokenteelt, een experiment waar wetenschap en landbouw bij elkaar komen rondom Almere. En ze gaan nog even langs bij Xavier San Giorgio die vertelt over agroforestry.

Op de grens tussen de stad en een van de meest productieve landbouwgebieden ter wereld vind je Flevo Campus. Dé plek waar innovaties op het gebied van stedelijke voedselvraagstukken door onderzoekers, docenten, studenten, ondernemers en voedselveranderaars in de praktijk worden gebracht.

Nieuwsgierig naar onze andere documentaires? Bekijk ze op Youtube.