Talkshow

06 april

Op de rand van de toekomst

Hoe de toekomst er uit zou kúnnen zien

  • 06 April
    Aanvang: 20:00 Einde: 22:00
    KAF Kunstlinie Almere Kleine zaal
    Aanmelden gratis entree
  • Eén onderwerp, drie perspectieven. Tijdens de lezing- en netwerkreeks Op de rand van de toekomst komen laagdrempelig de nieuwste inzichten over fascinerende onderwerpen op het snijvlak van kennis, onderzoek en de maatschappij samen. Inwoners, ondernemers, beleidsmakers, wetenschappers en studenten; allemaal zijn ze hier aan het juiste adres om mee te praten, vragen te stellen, te netwerken en allianties te smeden met gelijkgestemden of juist andersdenkenden.

    Deze eerste aflevering doen we dat met onder andere futurist Tesssa Cramer en sciencefictionwetenschapper Dan Hassler-Forest. Dan legt uit wat film ons over onze verbeelding van de toekomst kan leren. Van Black Mirror tot Black Panther neemt hij het publiek mee op een wervelende achtbaanrit door de geschiedenis van onze toekomst.

    Tessa zal daarna niet alleen de avond, maar de volledige programmareeks, waarbij onder andere onderwerpen als kunstmatige intelligentie en kansengelijkheid nog voorbij zullen komen, in context plaatsen. Tessa neemt ons mee in de denk- en belevingswereld van een futurist, om ons te helpen uiteindelijk zelf én samen met de toekomst aan de slag te kunnen.

    Tessa Cramer: “Ik ben ervan overtuigd dat de complexe thema’s van onze tijd niet opgelost kunnen worden in de bestaande systemen en denkwijzen. Ik pleit daarom voor vertraging, omdat het in versnelling 6 onmogelijk is om te overzien wat er echt toe doet.”

    (c) Allard Willemse

    Een ander perspectief zal componist Merlijn Twaafhoven geven. Hij is oprichter van The Turn Club, een samenwerkingsverband van kunstprofessionals, veranderaars en bruggenbouwers. Hij schreef het boek: Het is aan ons, waarom we de kunstenaar in onszelf nodig hebben om de wereld te redden. Daarnaast is hij medeoprichter van de Sociaal Creatieve Raad, lid van de Akademie van Kunsten en initiatiefnemer van de Toekomstverkiezing. De Toekomstverkiezing maakt ruimte voor de lange termijn in de lokale politiek. Door burgers van alle leeftijden te vragen naar hun beeld van een goede wereld, maken we zichtbaar welke idealen we delen. Door samen te werken met gemeenteraadsleden in alle gemeenten, bouwen we een netwerk van mensen die concrete stappen zetten om een gedeeld ideaal ook werkelijkheid te laten worden.

    De avond is in de professionele handen van host Desiree Hoving.

    Deze programmareeks van avonden vol kennis, gesprek en inspiratie is een initiatief van de Gemeente Almere in samenwerking met Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool Windesheim, Aeres Hogeschool en Avanti Almere.

    Almere bevindt zich op een bijzonder moment in haar ontwikkeling als stad. De stad die 45 jaar geleden is ontworpen wordt inmiddels door zo’n 215.000 inwoners volop geleefd. Tegelijk is de tekentafel nooit ver weg. Momenteel worden er plannen gemaakt voor de bouw van nog eens 60 tot 80.000 woningen in de komende 20 jaar, dat betekent een groei naar 350.000 inwoners. Daarmee wordt Almere de vijfde stad van Nederland.   Almere is een stad waar ontwerp en geleefde ervaring, wetenschappelijke kennis en concrete experimenten elkaar ontmoeten. De instellingen voor hoger onderwijs die betrokken zijn in Almere: Windesheim, Aeres, VU en UvA, willen samen met de gemeente Almere de spanning tussen verleden, heden en toekomst, kennis en geleefde ervaring verder verkennen. Dit willen we doen door wetenschappelijke kennis op een laagdrempelig manier te delen met mensen uit de stad Almere en te verbinden met de praktijkervaringen van burgers en professionals uit het hoger onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en de overheid.

    De volgende edities van Op de rand van de toekomst zijn op 18 mei waar we Kunstmatige intelligentie van drie zeer verschillende kanten gaan bekijken. Op 29 juni zullen we neuro-architectuur onder de loep nemen, de wisselwerking tussen architectuur en het brein als natuurinclusief instrument. Hoe kleuren, vormen, geluiden van de stad invloed hebben op de mens, en andersom, in symbiose met de natuur. Op 28 september is het tijd voor psilocybine, oftewel drugs als medicijn. En op 30 november is het podium aan kansengelijkheid en onderwijs.   

    Bekijk dit evenement op Facebook